1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaivot kuivuvat sateiden vähyydestä  – ”Meillä on juokseva vesi, Jussi juoksee veden lähteestä”

Sateen vähyys on laskenut järvien pintoja ja pohjaveden paikoin niin alas, että kaivot kuivuvat. Päijänteen etelärannalla se aiheuttaa jo haasteita arjen pyörittämiseen. Leena Luostarinen nauraa, että kun kaivo kuivui, niin meillä on juokseva vesi – aviomies Jussi juoksee veden lähteestä.

Kotimaan uutiset
Leena Luostarinen tarkistaa päivittäin, että lähteessä on vettä Jussin kannettavaksi.
Leena Luostarinen tarkistaa päivittäin, että lähteessä on vettä Jussin kannettavaksi.Tenho Tornberg / Ylen

Leena ja Jussi Luostarinen ovat asuneet Jämsän Heilanlahdessa vuodesta 2006 lähtien. Nyt on toinen kerta, kun vesi on näin alhaalla ja kaivosta loppuu vesi.

– Pyykit on käyty pesemässä pojan luona Jämsässä. Kaivon kuivuttua lähteestä on kannettu paljon vettä ja se on ollut meidän pelastus. Vedenkantamiseen me ollaan totuttu, sillä normaalistikin kannamme käyttöveden sisälle mäenpäälle taloon. Kaikkein suurin ongelma on juuri pyykinpesu, kertoo Leena Luostarinen.

Vesistötarkastaja Kimmo Häkkinen Keski-Suomen Ely-keskuksesta Päijänteen rannalla.
Kimmo HäkkinenTenho Tornberg / Yle

Vesistötarkastaja Kimmo Häkkinen Keski-Suomen Ely-keskuksesta vahvistaa vesitilanteen.

– Etelämmäs kun mennään, niin ollaan aika paljon keskiarvoja alempana. Maakunnan pohjoisosassa tilanne on parempi. Esimerkiksi Pälämän vedenkorkeus Kuhmoisissa alkaa olla jo ennätysalhaalla. Päijänteellä tilanne on vähän parempi. Päijänne on nyt 10 senttiä keskiarvoa alempana ja tuo pudotus on aika merkittävä, toteaa Häkkinen.

Keväällä laiturit veden alla

Keväällä oli tosi kovia tulvahuippuja ja kesäkuun alussa vedenpinta oli Päijänteellä noin 80 senttiä korkeampi kuin nyt. Laiturit olivat paikoin veden alla.

– 80 senttiä on kyllä paljon, miettii Kimmo Häkkinen ja pohtii syitä kuivuuteen.

Kyllä niitä sateita olisi nyt syytä tulla.

Kimmo Häkkinen

– Meillä on ollut hyvin kuiva syksy, periaatteessa kaikki syksyn sateet on jäänyt tulematta ja pikkuhiljaa vesivarastot ovat tyhjentyneet ja se näkyy Päijänteelläkin.

Pohjavedet ovat vähissä Keski-Suomen eteläosien lisäksi myös Hämeessä. Esimerkiksi Joutsassa on pohjavesi noin 60 senttiä tavallista alempana.

– Kyllä niitä sateita olisi nyt syytä tulla. Meillä on maakosteudessakin vajausta, joten ensimmäiset sateet jäävät maahuokosiin ja vasta kun ne ovat täyttyneet, päästään kunnolla täyttämään pohjavesivarantoja, sanoo vesistötarkastaja Kimmo Häkkinen ja arvioi, että ensi talvena pienissä ja matalissa järvissä voi tulla jopa hapeton tila.

Leena Luostarinen ei voi uida Heilanlahdessa, kun vettä on liian vähän.
Leena Luostarinen ei voi uida Heilanlahdessa, kun vettä on liian vähän.Tenho Tornberg / Yle

Jämsän Heilanlahdessa venelaiturit kököttävät osin kuivalla maalla. Rannassa asuva Leena Luostarinen harmittelee, että uimaan ei ole asiaa.

– Alkukesästä vesi oli tosi korkealla ja laiturin päässä oli toista metriä vettä. Nyt vesi on matalalla, ei oikein uimaankaan pääse, pitäisi kahlata tuonne kauemmaksi, surkuttelee Luostarinen.

Lue seuraavaksi