Toimialajohtajaa grillattiin Rovaniemen valtuustosalissa

Rovaniemen kaupunginvaltuuston piti maanantaina päättää ensi vuoden veroista, mutta se jatkoikin viikko sitten alkanutta keskustelua kaupungin kouluverkosta. Valtuuston kokous alkoi toimialajohtaja Antti Lassilan esittelemällä koulupalveluverkkoselvityksellä, jota seurasi liki parituntinen keskustelu. Sen aikana moni valtuutettu pisti Lassilan tiukoille.

kunnanvaltuustot
Rovaniemen kaupungin valtuustosali 16.11.2015
Rovaniemen kaupunginvaltuuston kokous alkoi maanantaina kauan odotetun koulupalveluverkkoselvityksen esittelyllä.Marjukka Talvitie / Yle

Maanantaina Rovaniemen kaupunginvaltuusto jatkoi viikko sitten alkanutta budjettikokoustaan. Toimialajohtaja Antti Lassila esitteli valtuuston kokouksen aluksi noin 40 minuutin ajan koulupalveluverkkoselvitystä, joka oli toimitettu valtuutetuille ja kaupunginhallitukselle samana iltapäivänä. Asia ei varsinaisesti kuulunut kokouksen esityslistaan, mutta ensi vuoden talousarvioon sisältyy myös kouluverkkopäätöksiä.

Lassila kertoi muun muassa, että Rovaniemen kouluverkon tulevia ruuhka-alueita ovat Ylikylä-Vennivaara, Pöykkölä sekä rajavartioston alue uusien tonttien kaavoituksen takia. Kaupungissa odotettavissa oleva kouluikäisten määrän kasvu vastaa Lassilan mukaan lähivuosina yhtä uutta kolmesarjaista koulua.

Aiemmin viime kuussa Rovaniemen kaupunginhallitus otti koulutuslautakunnan kouluverkkopäätöksen pöydälle ja vaati tietoa päätöksenteon taustalla olevista selvityksistä. Viikko sitten kokouksessaan kaupunginvaltuusto päätti, että Oikaraisen koulu lakkautetaan.

Miksi kesti niin kauan

Antti Lassilan esityksen jälkeen alkoi kymmenien puheenvuorojen tulva. Varsinkin kokoomuslaiset vaativat toimialajohtajalta vastausta siihen, miksi kaupunginvaltuusto sai tutustua palveluverkkoselvitykseen vasta nyt, vaikka jo vuosi sitten budjettikokouksessaan valtuusto päätti, että sille on esiteltävä kattava kouluverkkoselvitys keväällä 2015.

Kaarlo Alaoja (kok.) kysyi mikseivät virkamiehet ole ottaneet valmistelussa huomioon valtuuston antamia järjestelyperiaatteita. Perussuomalaisten Jarmo Juntunen kiitti viime tingassa tulleesta kouluselvityksestä. Hän halusi lisää tietoa Syväsenvaaran koulusta, onko koulurakennus terve vai sairas.

Antti Lassila vastasi, että oli koulurakennus hyvässä tai huonossa kunnossa, niin Syväsenvaaran koulusta luopuminen on joka tapauksessa edullisempi ratkaisu kuin siinä jatkaminen. Tilaliikelaitoksen toimitusjohtaja Pekka Latvala kertoi, että vuonna 2012 tehdyn selvityksen mukaan Syväsenvaarassa on saatu oireita, koulun kellari on alipaineistettu ja katto huonossa kunnossa.

Sosiaalidemokraattien Reijo Sulasalmi kehui kouluverkkoselvitystä hyväksi, mutta niin myöhään tulleeksi, ettei kaupunginhallitus ole ehtinyt siihen tutustua.

Antti Lassila vastasi, että nyt esitetyt tiedot ovat olleet päättäjien saatavilla koko ajan. Tietoja on kerätty muun muassa väestöennusteista ja kaupungin maankäytönsuunnittelusta. Lassilan mukaan maanantaina esitellyssä selvityksessä tiedot oli nyt päivitetty ja koottu yhteen.

Asukkaita pitäisi kuulla

Kokoomuksen Juhani Juuruspolvi nosti jälleen keskusteluun Patokosken vanhan koulukiinteistön, jota on tarjottu Meltauksen koulukiinteistöksi remontin jälkeen. Lassilan mukaan uusi monitoimirakennus Meltaukseen on kokonaisuutena arvioiden paras ratkaisu.

Lassilaa kovisteltiin myös siitä, ettei asukkaita ole kuultu riittävästi päätöksenteossa. Kimmo Niukkasen (sd) mukaan Syväsenvaaran koulun lakkauttamissuunnitelmista pidettiin vanhemmille vain yksi kiireinen tilaisuus ja koulun opettajat ovat sanoneet ettei heitäkään ole kuultu.

Toimialajohtaja myönteli, että kuntalaisten kuuleminen on tärkeää ja osallistamista pitää vielä kehittää Rovaniemen kaupungissa. Hän listasi kuitenkin tärkeimmät raamit, johon kouluverkkopäätökset perustuvat: kaavoitus, väestönmuutos ja kaupungin resurssit.

Kun keskustelua oli käyty reilu tunti, valtuuston puheenjohtaja Heikki Autto (kok.) muistutti, että valtuuston pitäisi tässä kokouksessa päättää ensi vuoden veroista, ja menoista on päätetty jo aiemmin.

Vasemmistoliiton Vesa Puurunen toi esille sen, että kouluja lakkauttaessa pitäisi ottaa huomioon myös sosiaaliset vaikutukset. Kokoomuksen Leena Jääskeläinen paheksui, että Lassila ei vastannut kaikkiin valtuutettujen kysymyksiin tai vastasi niihin ylimalkaisesti.

Lautakunnalla oli tietoa

Lopulta koulutuslautakunnan puheenjohtaja, keskustan Pertti Lakkala piti puheenvuoron. Hän vakuutti, että lautakunnalla oli päätöksenteon pohjamateriaalina huomattavat selvitykset ja nyt valtuutetuille esitelty selvitys on näistä tiedoista päivitetty versio. Vaikka kouluverkosta päättäminen kuuluu lautakunnalle, Lakkala piti kuitenkin järkevänä, että kouluverkosta käydään vielä keskustelua kaupunginvaltuustossa, sillä jokainen saa näin tietoa tulevia päätöksia varten.

Patokosken koulukiinteistöstä Lakkala sanoi, että sekä Patokosken vuokraaminen että uusi Meltauksen monitoimirakennus tulevat nykyistä koulua 100 000 euroa halvemmaksi. Uusi koulu Meltauksessa on silti parempi vaihtoehto siksi, että kun rakennuskustannukset on kuoletettu, laskevat käyttökustannukset ja koulu on meltauslaisten käytössä myös tulevaisuudessa. Patokoski on myös hieman syrjässä meltauslaisten kannalta.

Saaren alueen koulupäätöksissä useat valtuutetut olivat huolissaan siitä, että kahteen kouluun keskittäminen tekee kouluista liian suuria. Kaarlo Alaoja (kok.) laskeskeli, että tulevilla oppilasmäärillä kouluista tulee yli kolmesarjaisia. Hän myös huomautti Lassilalle, että toimialajohtajan ei kannata opettaa valtuutettuja uimaan; kyllä rakenteita osataan muuttaa, kun valmistelu on hyvää, Alaoja sanoi.

Toimialajohtaja Antti Lassila seisoi puhujanpöntössä kaikkiaan liki kolme tuntia ilman taukoa ja vastaili rauhallisesti valtuutettujen kysymyksiin. Välillä hän kostutti suutaan hörppäämällä vettä muovimukista.

Parempaa valmistelua ryhmissä

Rönsyilevä keskustelu kertoo, että kouluratkaisut koskettavat laajalti kaupungin asukkaita ja siten myös valtuutettuja. Mutta mitä maratonkeskustelut kertovat päätöksenteon kulttuurista Rovaniemen kaupunginvaltuustossa?

Valtuuston puheenjohtajan Heikki Autton (kok.) mukaan sitä, että valtuustoryhmillä ei ole Rovaniemellä riittävän vahvaa sisäistä valmistelua. Kun keskustelut käytäisiin etukäteen ryhmissä ja sen jälkeen eri puolueryhmien välillä, ei itse kokouksiin jäisi näin paljon puitavaa ja päätöksenteko olisi nopeampaa, Autto sanoo.

Valtuuston keskustelua seurari lehteriltä myös Rovaniemen opettajien puheenjohtaja Jaakko Sarmola. Hänen mukaansa koulutuslautakunta sai valtuustolta kovaa kyytiä viikko sitten. Hän itse toivoisi, että valtuusto luottaisi koulutuslautakuntaan asiantuntijaorganisaationa.

Itse päivän pääteemaan, nostetaanko Rovaniemellä veroja vai ei, valtuusto pääsi noin kello 19.15 ja ratkaisu syntyi tunnin sisällä.