Loistokonsertit hitsaavat eri ammattiopiskelijat yhteen – torstain konsertit suorana Yle Areenassa

Jyväskylän ammattiopiston Loisto-konserttisarja yhdistää poikkeuksellisella tavalla useiden ammattioppiaineiden osaamiset yhdeksi livekokemukseksi. Yhdeksättä vuotta jatkuvan sarjan pohjana ovat musiikin opiskelijoiden päättötyöt. Suorat konsertit saliin ja nettiin yhdistävät audiovisuaalisen alan, hius- ja kauneusalan, valokuvauksen ja graafisen alan opiskelijoiden ammattiopit yhdeksi kokonaisuudeksi.

musiikki
Loisto yhdistää monia opiskelusuuntia. Lavalla Aki Saira (vas.) Pinja Viljanen ja Jere Mäntykangas.
Loisto yhdistää monia opiskelusuuntia. Lavalla Aki Saira (vas.) Pinja Viljanen ja Jere Mäntykangas.Noora Ojanperä

Loisto-konserttisarja järjestetään tällä viikolla jo viidennentoista kerran. Sarja alkoi vuonna 2007, kun ammattiopiston audiovisuaalisen viestinnän tuotantoryhmä ja ammattiopiston muusikon koulutus kehittivät yhdessä idean konserttisarjasta. Se sai heti suuren suosion opiskelijoiden ja yleisön parissa.

Loisto toteutetaan kaksi kertaa vuodessa - kerran syksyllä ja kerran keväällä. Keväällä 2014 opiskelijat innostuivat konserteista niin paljon, että viikossa musisoitiin yhteensä 18 konserttia.

Livekonserttien musiikillinen linja kattaa klassisen kuin kevyenkin musiikin. Klassiset konsertit toteutetaan pääasiassa Hannikaissalissa. Kevyen musiikin konsertit soivat konserttisarjan päänäyttämöllä Siltasalissa.

Monikameratekniikalla nettiin

Syksyllä 2013 konsertit lähetettiin ensimmäistä kertaa suorina nettilähetyksinä ammattiopiston verkkosivulla. Keväällä 2015 katsojia saliin ja netin ääreen kertyi yli 7.000. Nettikonserttia katsottiin Suomen lisäksi Australiassa, Meksikossa ja monissa Euroopan maissa.

Loisto-konsertit ovat myös osa peruskoulun kulttuurikasvatusohjelmaa. Konserttien kenraaliharjoituksien yleisöksi on kutsuttu pääosin Jyväskylän kaupungin koulujen kahdeksasluokkalaisia.

Loistoa on tekemässä noin 150 opiskelijaa eri aloilta sekä henkilökunnasta koostuva tuotantoryhmä.

Livekuvan nettiin sekä suurille näytöille Siltasalissa ja Pitkäkadun oppilaitoksen ulkoseinään tuottavat audiovisuaalisen viestinnän opiskelijat yhdessä ammattiopiston tuotantoryhmän ja muun henkilökunnan kanssa. Monikamerakuvauksen lisäksi av-opiskelijat ovat tehneet myös tunnarit, trailerit sekä konserttien taustalla pyörivät animaatiot.

Hius- ja kauneusalan opiskelijat huolehtivat siitä, että musiikkiopiskelijoiden kampaukset ja meikit ovat kunnossa. Markkinointi hoituu myös omasta takaa. Valokuvauksen opiskelijat huolehtivat juliste-, promo- ja konserttikuvista. Graafisen alan opiskelijat tuottavat niistä julisteita ja mainoksia.

Ensimmäistä kertaa Yle Areenassa

Tämän viikon kahdeksasta konsertista kaksi lähetetään suorana myös Yle Areenassa. Lisäksi kaikki kahdeksan konserttia ovat taltioina nähtävissä Yle Areenassa viikon ajan livelähetysten jälkeen.

Torstaina kello 18-19 lähetetään Siltasalista 21-vuotiaan Niklas Tillin päättötyö Finding The Pocket rumpujen soiton opinnoissa. Niklas on soittanut rumpuja jo 9-vuotiaasta saakka. Konsertissa Tilli ja kokoonpano esittävät rytmimusiikkia usalta eri esittäjältä – muun muassa Tuomolta, The Northern Governorsilta ja Lenni-Kalle Taipaleelta.

Kello 19.30 Yle Areenassa nähdään ja kuullaan Lohjalta kotoisin olevan Aku Rouhiaisen trumpettiopintojen päättötyö Grand Theft Aku VI. Rouhiainenkin aloitti soittamisen nuorena - jo viisivuotiaana. Rouhiaisen kokoonpano lupaa rentoa meininkiä GTA Vice Cityn tahtiin – trumpettisooloja unohtamatta.

Heikki Pyykkösen tyylinäyte Loisto -konserttisarjassa.
Heikki Pyykkösen tyylinäyte Loisto -konserttisarjassa.Noora Ojanperä