1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Teija Tiilikainen Ranskan avunpyynnöstä EU-maille: Merkittävä poliittinen avaus, päätös olisi historiallinen

Ranska haluaa ottaa käyttöön EU:n turvatakuut. Maa on pyytänyt muilta EU:n jäsenvaltioilta apua terrorismin uhan alla.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen pitää merkittävänä poliittisena avauksena jo Ranskan poliittisen johdon tulkintaa, että terrori-iskun koetteleman maan tilanne edellyttäisi EU:n turvatakuiden käyttöön ottamista.

Ranskan presidentti François Hollande pyysi maantai-iltana puheessaan muilta jäsenmailta apua terrorismin uhan alla. Kerta on EU:n historiassa ensimmäinen, kun jokin maa pyytää muilta sotilaallista apua.

Ranska esittelee asian huomenna EU:n puolustusministerikokouksessa.

– Jää nähtäväksi, mikä on muiden maiden vastaanotto, Tiilikainen sanoi Ylelle myöhään maanantai-iltana.

Hän sanoo, että unioni tekee historiaa, jos se päätyy tulkintaan, että myös mittava terrori-isku antaisi aiheen takuiden käyttöönottoon.

Tiilikainen pitää vielä liian aikaisena arvioida, mitä turvatakuista päättäminen voisi tarkoittaa Suomen kannalta. EU:n artikla turvatakuista viittaa siihen, että hyökkäyksen kohteeksi joutunut maa ja muut jäsenmaat sopivat kahdenvälisesti minkälaista apua maat antavat.

– Jäi epäselväksi onko tarkoitus lähinnä saada muilta solidaarisuutta terrori-iskun jälkihoitoa varten vai ollaanko ennaltaehkäisemässä uusia iskuja, Tiilikainen jatkaa.

– Riippuu siitä, mikä kohde on. Se määrittää minkälaisia resursseja muilta jäsenmailta odotetaan.

Tiilikainen muistuttaa, että Ranskan avaus tulee lyhyellä varoitusajalla, koska iskut tapahtuivat vasta hiljattain.

– Voi olla että tarvitaan ehkä hieman lisää aikaa sen ratkaisemiseen mikä muiden jäsenmaiden linja on. Kysymys on sen verran merkittävä.