Terveyskeskuspäivystys pysyy Heinolan omissa käsissä

Heinolan kaupunginvaltuusto toppuutteli sosiaali- ja terveyspuolen menoihin kohdistunutta säästövimmaa budjettivaltuustossa. Ilta- ja viikonloppupäivystys pysyy Heinolassa, eikä vanhusten ryhmäkoti Kanervalaa lakkauteta.

Heinola
Heinolan valtuusto. Vasemmalta Marko Heino (PS), Raili Hildén (kaupunginhallituksen puheenjohtaja), Juuso Seppälä (valtuuston puheenjohtaja)
Tuija Veirto / Yle

Heinolan kaupunginvaltuuston viisituntiseksi venyneessä talousarviokokouksessa ei tehty kipeitä päätöksiä, vaan pidettiin palveluista kiinni.

– Poliitikot kun päästetään valtaan, sitten ei enää ollakaan niin rohkeasti tekemässä kipeitä leikkauspäätöksiä. Kaupunginjohtajan tekemä pohjaesitys oli mielestäni mallikas. Kaupunginhallituksen käsittelyssä siihen tehtiin jo lisäyksiä, ja nyt valtuuston käsittelyssä siihen lisäiltiin vielä lisää, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juuso Seppälä (Kok.) summaa.

Voisiko vanhuksilla leikkimisen jo lopettaa.

Seija Kasurinen

Heinolan kaupunginvaltuusto päätti säilyttää ilta- ja viikonloppupäivystyksen omana toimintanaan. Kaupunginjohtajan pohjaesityksessä väläytetty leikkaussalitoiminnasta luopuminen ei myöskään saanut tuulta alleen, vaan valtuusto päätti pitää myös leikkaussalitoiminnasta kiinni.

Myöskään vanhusten ryhmäkoti Kanervalan lakkauttamiselle ei valtuustossa lämmetty.

Äänestyksen jälkeen valtuusto päätti pitää Kanervalasta kiinni selvin luvuin 37/6. Valtuustolehtereille saapuneiden heinolalaisten keskuudessa Kanervalan säilyttäminen sai aikaan hurjat ablodit.

Useissa valtuutettujen pitämissä puheenvuoroissa Kanervalan lakkauttamisaikeita kyseenalaistettiinkin värikkäin sanakääntein.

– Kanervalan lakkauttamista on esitetty aika ajoin. Voisiko vanhuksilla leikkimisen jo lopettaa, Seija Kasurinen (sd.) kyseli.

Veronkorotuksia seuraavana vuonna?

Valtuuston puheenjohtaja Seppälää jäi kuitenkin hiertämään se, että viisituntiseksi venyneessä budjettivaltuustossa ei kyetty osoittaa mitään säästökohteita, vaikka Heinolallakin on säästöpaineita.

– Lisätuloja haettiin tähän talousarvioon muuttamalla kunnallisveron tuottoennustetta ja energiarahastomme tuottoja. Nämä ovat sellaisia vippaskonsteja, joilla yritetään paikkailla talouslukuja, Seppälä toteaa.

Seppälän mukaan säästöjen välttelyllä on hintansa.

– Ensi vuoden aikana olemme siinä tilanteessa, että tulee veronkorotuspaineita. Jostain niitä tuloja on revittävä.