Asumisneuvoja auttaa nuorta itsenäistymisen kynnyksellä

Nuorten asumisneuvonta palvelee alle 30-vuotiaita asunnottomia ja häätöuhan alla olevia nuoria. Apua saavat myös nuoret, jotka kaipaavat tukea ja neuvontaa omaan asuntoon muuttamisessa ja asumiseen liittyvissä asioissa. Asumisneuvonta laajenee Tampereella auttamaan nuoria.

Nuorisoasunnot
Tyhjä asunto.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Tampereen kaupunki on laajentanut asunnottomuuden ehkäisemiseksi tehtävää asumisneuvontaa. Tänä syksynä nuoret ovat saaneet oman asumisneuvojan.

– Tarkoitus on auttaa nuoria asumiseen liittyvissä ongelmissa ennen kuin ne johtavat häätöön. Haluamme myös ehkäistä nuorten asunnottomuutta ja sen pitkittymistä, kertoo asumisneuvoja Reetta Salminen.

Salmisen mukaan monet nuoret kääntyvät asumisneuvonnan puoleen, kun he tahtovat saada tietoa itsenäistymiseen liittyvistä asioista, kuten oman asunnon hankinnasta. Muilta paikkakunnilta muuttavat nuoret puolestaan tiedustelevat, millä tavalla Tampereelta löytäisi asunnon kätevimmin. Salmisen mukaan kysyntää on erityisesti pienille ja kohtuuhintaisille asunnoille.

– Nuorilla on mielessään monenlaisia kysymyksiä. Kaikki eivät suinkaan tarvitse varsinaista sosiaalityötä, vaan vastauksia asumiseen liittyviin peruskysymyksiin, kuten tukien hakemiseen, Salminen sanoo.

Asumisneuvoja toivoo lisää asiakkaita

Nuorten asumisneuvontapalvelua pilotoidaan Tampereella ympäristöministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Nuorisotakuu-hankkeessa. Salmisen mukaan hanketta jatketaan ainakin vuoden 2016 loppuun saakka.

– Asiakkaita on tänä syksynä riittänyt ja lisää toivotaan. Tarkoitus on pitää kynnys avun kysymiseen matalana, Salminen toteaa.

Nuorten asumisneuvonta palvelee alle 30-vuotiaita asunnottomia ja häätöuhan alla olevia nuoria, mutta myös nuoria, jotka kaipaavat tukea ja neuvontaa omaan asuntoon muuttamisessa ja asumiseen liittyvissä asioissa.

Asumisneuvonnan asiakasvastaanotto toimii ajanvarauksella keskiviikkoisin ja perjantaisin Sarviksen sosiaaliasemalla sekä tiistai-iltapäivisin Nuorten talolla ja Aku-toiminnan tiloissa.