Kun auton tankkaus tyhjentää tilin – korttien kopiointilaite vie tilin saldot Filippiineille

Hattulassa on kopioitu pankkikortteja ABC-automaattiasemalla Parolassa. Tapauksia on useita ja rahat ovat menneet asiakkaiden tileiltä Kaukoitään, ainakin Filippiineille. Yle jututti kolmea skimmaajien uhria.

Kotimaa
Autoa tankataan.
Ville Välimäki / Yle

Taru Väänänen kävi maanantaiaamuna verkkopankissaan ja havaitsi, että tililtä puuttui vajaat tuhat euroa.

– Rahat hävis Filippiineille. Ilmeisesti tankkausautomaatilla on kopioitu kortti ja sitä kautta rahat ovat hävinneet. Siellä oli useampi nosto, 210 euroa jokainen. Olen tankannut ihan normaalisti enkä havainnut mitään poikkeavaa.

Väänänen on ollut asiasta yhteydessä pankkiinsa.

– Ensin olivat ihmeissään, mutta sitten selvisi, etten ole ainoa jolle näin on käynyt. Nyt pitää tehdä rikosilmoitus ja korttireklamaatio.

"Ei tommosta voi olla"

Tapauksia on tosiaan muitakin. Unto Kurkinen Hattulasta on tehnyt vastaavasta tapauksesta rikosilmoituksen poliisille sunnuntaina. Hän tankkasi autonsa Parolan S-marketin kupeessa olevalla ABC-automaattiasemalla tiistaina 10. marraskuuta.

– Tankkasin vielä tyttärenkin autoa keskiviikkona 11. marraskuuta. Lauantaina käytiin kaupassa, maksettiin vaimon S-kortilla ja kotona katsoin saldon. Huomasin, että ei vitsi, siellä on vain kaksisataa, mistäs rahaa on noin paljon mennyt. Siellä luki varattu summa 14.11. kauppaostoksesta ja 286,46 euroa varattuna filippiiniläiseen pankkiin.

Pankki hoiti asian kyllä hienosti, kun soittivat mulle.

Unto Kurkinen

– Ajattelin, että ei tommosta voi olla. Soitin Prismaan, he käskivät tulla sinne, pankki on auki. Kun olin lähdössä, S-Pankista soitti mies ja kysyi, olenko Filippiineillä nostanut rahaa tänään. Vastasin, että en varmana ole, ja hän sanoi, että sun kortti on kaapattu. Katkaise se kortti saman tien ja he lähettävät uuden.

Pankista neuvottiin Kurkista seuraamaan, lähtevätkö rahat tililtä.

– Nehän lähtevät ilman muuta, koska ne on jo varattu. Eihän se minulta pois ole, pankiltahan ne rahat saa. Pankin sivuilla on paikka, mihin tehdään reklamaatio, etten ole käyttänyt korttia. Sitten saan rahat pankilta takaisin. En tiedä, koska tulevat, mutta joka tapauksessa tulevat.

– Pankki hoiti asian kyllä hienosti, kun soittivat mulle. En olisi välttämättä sitä itse heti huomannut, kiittelee Kurkinen.

Uhrin arki hankaloituu

Kati Räisänen Parolasta joutui niin ikään skimmaajien uhriksi.

– Parolassa kävin tankkaamassa ja maksu kirjautui verkkopankkiin lokakuun 23. päivänä. Maanantaina puoliltapäivin soittivat Danske Bankilta, että sunnuntaina 15. marraskuuta puoliltapäivin on kirjautunut kaksi kappaletta 20 000 Taiwanin dollarin nostoa. Käytännössä luottokortissani on luottoraja 1 200 euroa ja se on nyt mennyt. Yli viidensadan euron katevarauksia on tehty pari kappaletta. Verkkotiliotteessa lukee Shanghai Commercial Bank, Räisänen kertoo.

Räisänen kertoo tilanteen aiheuttavan arkeen paljon hankaluuksia, koska kortti piti kuolettaa.

Lähetin pankille viestiä, että oikeastiko meinaatte, että mä maksan nämä melkein 1 200 euroa?

Kati Räsänen

– Eilen siirsin lapsen tilille rahaa ja hänen kortillaan nostettiin automaatista se summa, että pääsin ruokakauppaan. Puolitoista viikkoa menee ennen kuin tulee uusi kortti. Jos posti menee lakkoon, sitten menee vielä kauemmin, hän tuskailee.

– Rikosilmoitus on tehty. Tässä alkaa ymmärtää ihmisiä, joiden kotiin on murtauduttu. Missä sitä on enää turvassa? Räisänen pohtii.

Tankkaamattakaan ei voi olla, mutta kortin käytössä Räisänen on oppinut varovaisemmaksi.

– Tällä viikolla täytyy tankata käteisellä, kun ei korttia ole, mutta tulee ainakin paljon tarkemmin katsottua ne laitteet jatkossa.

Räisänen sai Danske Bankilta ohjeen, että jos tililtä veloitetaan nämä varaukset, hänen pitää tehdä reklamaatio pankille. Mukaan tarvitaan kopio rikosilmoituksesta ja paperit on palautettava allekirjoitettuna pankille. Tähän on aikaa 60 päivää tapahtumapäivästä.

– Vielä tähän mennessä maksut eivät ole kirjautuneet veloitukseksi. Lähetin pankille viestiä, että oikeastiko meinaatte, että mä maksan nämä melkein 1 200 euroa?

Suojaa tunnuslukusi

Usein on hankala määrittää, milloin kopiointilaite on ollut tankkausautomaatilla. Usein ensitieto saadaan vasta, kun kortteja on jo käytetty tai yritetty käyttää väärin. Kortin kopiointilaite voi olla kerrallaan vain tunnin tai pari paikalla.

Pankkikaan ei voi estää rahan lähtemistä tililtä siinä vaiheessa, kun summa on jo varattu.

Asiakas voi suojautua parhaiten kopiointia vastaan suojaamalla kädellä PIN-koodin näppäilyn. Jos kortti ei mene lukuaukkoon helposti, vaan sitä joutuu sinne työntämään, tämä voi viitata kopiointilaitteeseen.