1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suuret kaupungit kapinoivat hallituksen päivähoitokuria vastaan – "Viisas päätös"

Ensin vastaan kääntyi Helsinki, ja nyt myös Tampereen valtuusto päätti jättää päivähoidon rajaukset ja ryhmäkokojen suurentamiset tekemättä. Päiväkotiväen mielestä lasten oikeudet voittivat.

Kotimaan uutiset
Lapset leikkivät pienoismalleilla päiväkodissa.
Juuso Juntunen / Yle

Päiväkotien työntekijät iloitsevat Tampereen valtuuston maanantaista päivähoitopäätöksestä. Valtuutetut päättivät täpärän äänestyksen jälkeen, että vastoin Suomen hallituksen esitystä subjektiivista päivähoito-oikeutta ei Tampereella rajatakaan. Myöskään päivähoidon ryhmäkokoja ei kasvateta.

Päivähoitolinjaukset jakavat rivejä kunnissa. Esimerkiksi Vantaalla kaupunginvaltuusto päätti päivähoidon rajaamisesta maanantaina vasta tiukan äänestyksen jälkeen. Helsingin kaupunginhallitus linjasi syyskuussa, että he eivät lähde rajoittamaan päivähoito-oikeutta.

"Suuret ryhmäkoot eivät helpota kenenkään arkea"

Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen luottamusmies Eija Kamppuri sanoo, että päätös on monelle päiväkodeissa työskenteleville tärkeä. Kamppuri pitää tärkeänä sitä, että kaikilla lapsilla säilyy samanlainen oikeus varhaiskasvatukseen.

– Olen ylpeä, että valtuustosta löytyi viisautta tehdä tällainen päätös.

Kamppuri sanoo, että kulunut syksy on ollut henkilökunnalle raskas. Puristus on ollut iso, ja nyt tehty päätös on helpottava.

– Rajaaminen olisi tarkoittanut sitä, ettei kaikilla lapsilla ole samanlaisia oikeuksia. Myös vanhempien työnhaku olisi vaikeutunut, jos aikaa työhakemusten tekoon ja työhaastatteluihin olisi 20 tuntia, listaa Kamppuri hallituksen esityksen tuomia muutoksia.

Erityisesti valtuuston ryhmäkokopäätöstä Kamppuri kiittelee.

– Suuret ryhmäkoot eivät helpota kenenkään arkea, sanoo Kamppuri.

Lue seuraavaksi