"Kuha on tarkastanut pöytäkirjan" – Joensuun kaupunki otti kuha-meemeistä hyödyn irti

Joensuun kaupunki julkaisi valtuustopäätöksiä pilke silmäkulmassa. Sosiaalisessa mediassa kerrottiin muun muassa, että "Kaupunki-konsernissa saa touhuta huoletta, kuha valvoo mitä puuhataan" ja "Autot ajavat hitaammin Karjalan- ja Pohjolankadulla, kuha on suojatiekorote". Kuha-meemit levisivät verkossa odotettua paremmin.

internet
Joensuun kaupunki julkaisi kuha-meemejä valtuuston päätöksistä.
Joensuun kaupunki julkaisi kuha-meemejä valtuuston päätöksistä.Kuvakaappaus Joensuunkaupungin Facebook-sivulta.

Joensuun kaupungin valtuustokokouksen Twitter-viestit olivat maanantaina humoristisia. Viesteissä kerrottiin esimerkiksi, että "Pilkkoon saa tehdä Lidlin, kuhan on kaavamerkintä". Kyse oli viime viikkoina sosiaalisessa mediassa levinneistä suosituista kuha-meemeistä.

Joensuun kaupungin viestintäpäällikkö Ville Moilasen mukaan kuha-meemit levisivät hyvin verkossa. Kuvat julkaistiin Twitterissä kunkin päätöksen jälkeen sekä kaikki kuvat koosteena kaupungin Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) kokouksen jälkeen.

– Saimme huomattavasti enemmän tietoa ihmisille päätöksen teosta kuin aiemmin. Illalla maanantaisen kokouksen jälkeen, muutamassa tunnissa, tavoitimme 50 000–70 000 ihmistä, kertoo Ville Moilanen.

Tiistaiaamuna luku oli jo noin 90 000.

Saimme huomattavasti enemmän tietoa ihmisille päätöksen teosta kuin aiemmin.

Ville Moilanen

Viestintäpäällikkö Ville Moilasen mukaan kuha-meemejä tuskin käytetään enää jatkossa.

– En usko että enää laittelemme jakoon kuhia. Pajatso on näiltä osin nyt tyhjennetty. Seuraamme jatkossakin internet-maailmaa, jotta voisimme löytää jotain sellaista, mitä voisimme hyödyntää tiedotuksessa.

Viestikokeilun tarkoituksena oli tavoittaa sosiaalisessa mediassa liikkuvat ihmiset paremmin ja tuoda päätöksenteko heitä lähelle uudella tavalla. Kokeilu liittyy osaltaan myös kaupungin viestinnän uudistamiseen, jossa yhtenä tavoitteena on lisätä kaupungin tavoittavuutta sosiaalisessa mediassa.

Joensuun kaupungin kuha-meemi ei aiheuttanut kaupungille kuluja.