1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viljakkalan koulu-uhkailijan henkilöllisyys selvinnyt – epäilty on 14-vuotias poika

Sisä-Suomen poliisi on ottanut kiinni väkivaltaisten uhkausviestien lähettäjän. Ylöjärvellä Viljakkalan kouluun yli 50 uhkausviestiä lähettänyt epäilty on Viljakkalan koulun oppilas, joka käy parhaillaan 8. luokkaa.

Kuva: Marko Melto / Yle

Sisä-Suomen poliisi on ottanut kiinni 14-vuotiaan pojan epäiltynä väkivaltaisten uhkausviestien lähettämisestä Viljakkalan koulun ja Ylöjärven koulutoimen virkamiehille.

Viime helmikuusta lähtien koulun henkilökunnalle lähetettiin yhteensä 54 erilaista viestiä, joissa uhattiin mm. pommien räjäyttämisellä tai saapumisella koululle erilaisilla aseilla varustautuneena. Useissa viesteissä vaadittiin koulun evakuoimista, jotta väkivallan teot voitaisiin siten estää. Kaikki viestit lähetettiin internetin anonyymisovelluksia hyväksi käyttäen siten, että viestien lähettäjää ei voitu saada selville teknisesti seuraamalla.

– Epäillyn henkilöllisyys alkoi selviämään poliisille viimeisen kuukauden aikana. Olemme tehneet tarvittavat kotietsinnät sekä takavarikot, ja poliisi on aloittanut nyt epäillyn kuulustelut, sanoo rikoskomisario Pasi Nieminen.

Uhkausviestit ovat aiheuttaneet erittäin suurta huolta oppilaiden, vanhempien ja koulun henkilökunnan keskuudessa.

Asiasta on tiedotettu oppilaiden vanhemmille Wilma-järjestelmän kautta. Tilannetta käsitellään oppilaiden kanssa koululla, ja kouluviikko jatkuu normaalin aikataulun mukaisesti. Koulukuraattorit ja -psykologit tapaavat tarvittaessa oppilaita ja heidän vanhempiaan.

Epäilty on koulun oppilas

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että epäillyn henkilöllisyys selvisi koulun, Sisä-Suomen poliisin ja keskusrikospoliisin kyberkeskuksen yhteistyöllä. Viestien lähettäjä on Viljakkalan koulun oppilas, joka käy parhaillaan 8. luokkaa. Poliisin suorittamissa kotietsinnöissä epäillyn tietokone ja matkapuhelin takavarikoitiin. Laitteita tutkittaessa saatiin vahvaa näyttöä epäillyn syyllistymisestä tekoihin. Kuulusteluissaan epäilty kiistää lähettäneensä viestejä. Hän on ollut haluton selvittämään asiaa.

– Poliisi ei ole saanut tutkinnassa viitteitä siitä, että epäilty olisi konkreettisesti valmistautunut väkivaltaisen teon tekemiseen. Todennäköisesti hän myös toimi yksin, sanoo rikoskomisario Pasi Nieminen.

Epäilty on luovutettu sosiaaliviranomaisten huostaan.

Viljakkalan koulu toivoo työ- ja oppimisrauhaa pitkään jatkuneiden uhkausten jälkeen. Sisä-Suomen poliisi jatkaa asian selvittämistä.

Yle Tampere uutisoi Viljakkalan koulun uhkauksista useasti kevään aikana. Syksyllä teimme poliisin ja koulun toiveesta linjauksen, ettemme enää kerro uhkauksista rajataksemme uhkailijan medianäkyvyyttä.