1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Opetus nojaisi Raamattuun – pieni seurakunta puuhaa kristillistä koulua

Uskon sana -seurakunta suunnittelee Kokkolaan vähintään 45 oppilaan kristillistä ruotsinkielistä koulua, jolle haetaan lupaa opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Lupaprosessi voi olla pitkä, eikä välttämättä johda haluttuun lopputulokseen.

Luokanopettaja Annika Sandvik on mukana kouluprojektissa. Kuva: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Kokkolassa voi jo ensi syksynä aloittaa Suomen ensimmäinen ruotsinkielinen kristillinen koulu, jos Uskon sana -seurakunnan toiveet toteutuvat.

Projektia vetävät seurakunnan Kokkolaan viime vuonna perustanut pastori Patrick Tiainen ja luokanopettaja Annika Sandvik.

Jos verrataan tavalliseen kouluun, kristillisessä koulussa ei tarvitse käydä keskusteluja, voidaanko nyt rukoilla tai voidaanko tästä opettaa nyt uskonnontunnilla.

Annika Sandvik

–Jos verrataan tavalliseen kouluun, kristillisessä koulussa ei tarvitse käydä keskusteluja, voidaanko nyt rukoilla tai voidaanko tästä opettaa nyt uskonnontunnilla. Sellaiset keskustelut jäisivät kokonaan pois, Annika Sandvik sanoo. Uudessa koulussa esimerkiksi uskonnonopetus perustuisi Raamattuun, ja tämä näkemys olisi läsnä koulun koko toiminnassa.

Koulussa olisi kolme opettajaa ja oppilaita ensimmäisestä kuudenteen luokkaan. Suunnitelmissa ovat myös päiväkoti ja esikoulu. Jotta toiminta voi alkaa, tarvitaan vähintään 45 oppilasta.

Luvan saaminen hankalaa

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä tulee hakea koululupaa ennen joulua. Luvan saamiseksi tulee koulun täyttää monta vaatimusta: opetuksen ylläpitämiseen pitää olla ammatilliset ja taloudelliset edellytykset, opettajilla ammatilliset pätevyydet ja lisäksi alueella tulee olla tarve opetukseen. Myös koulukiinteistön, opetustarvikkeiden ja kouluruoan pitää vastata tiettyjä vaatimuksia.

Luvan saaminen ei siis ole itsestään selvää. Kristillisten koulujen ja päiväkotien liiton hallituksen puheenjohtajan Jukka Sipilän mukaan yksityisille kouluille ei ole herunut uusia lupia useampaan vuoteen.

Suomessa on 15 kristillistä koulua, jotka etenevät tavanomaisten opetussuunnitelmien mukaan. Valinnaisissa aineissa saattaa olla eroavaisuuksia, sanoo Jukka Sipilä.

Annika Sandvikin mukaan useat kokkolalaiset vanhemmat ovat jo kiinnostuneita kristillisestä koulusta.