Maa järisi Kreikan saaristossa poikkeuksellisen voimakkaasti – kaksi ihmistä kuoli

Maanjäristys tuntui koko Länsi-Kreikassa. Kreikassa järisee usein, mutta harvoin voima yhtää yli kuuden.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ainakin kahden ihmisen kerrotaan kuolleen epätavallisen voimakkaassa maanjäristyksessä Kreikassa. Toinen uhreista oli vanha nainen, joka jäi romahtaneen seinän alle. Tietoja toisesta uhrista tarkastetaan, kertovat viranomaiset.

Lefkadan saarella sattuneen järistyksen voimaksi on arvioitu 6,1–6,5. Toisinaan vie päiviä, ennen kuin tarkka luku selviää.

Tärinä tuntui laajalti koko Länsi-Kreikassa. Useita rakennuksia ja teitä on vahingoittunut. Lefkadassa ja myös Kefaloniassa koulut on varmuuden vuoksi suljettu. Suurin jälkijäristys on ollut voimaltaan 5,2.

Tieto järistyskeskuksen syvyydestä vaihtelee viidestä kilometristä 11:een. Syvyys vaikuttaa huomattavasti järistystuhoihin. 

Heikompi järistys tappoi yli 140

Maanjäristykset ovat Kreikassa tavallisia. Niiden voima ei kuitenkaan yleensä ylitä viittä.

Vuonna 1999 Ateenan liepeillä yli 140 ihmistä kuoli ja yli sata taloa romahti järistyksessä, jonka voima oli 6. Järistyskeskus kuitenkin sijaitsi tuolloin lähellä maanpintaa, toisin kuin tiistain järistyksessä.

Tsunamivaroitusjärjestelmä rakenteilla

Usein maanjäristyksessä vaarallisinta on sen laukaisema tsunami. Myös Kreikassa järistyskeskus on usein meren alla, mutta tuhoilta on säästytty.

Aasian tapaninpäivän 2004 suurtsunami kuitenkin sai Kreikan päättämään omasta tsunamivaroitusjärjestelmästä. Se on vielä kesken.