A2 Vanhemmuus-ilta kysyy: mitä väliä vanhemmuudella on?

Bloggaaja Sari Helin ja kokki Sami Garam ovat huolissaan vanhemmuudesta. Garamin mielestä vanhemmille tyrkytetään sääntöjä, määräyksiä ja suosituksia. Helin moittii haukkumisen kulttuuria. A2 Vanhemmuus-ilta etsii ratkaisuja nykyvanhemmuuden ongelmiin.

A2 Vanhemmuus ilta Yle tv2:ssa tiistaina 1. joulukuuta. Ohjelman juontavat Hanna Hantula ja Sean Ricks. Kuva: Konsta Leppänen

A2 Vanhemmuus-iltaan vieraaksi tuleva Huono Äiti -blogin pitäjä Sari Helin on huolissaan siitä, miten taloudellisesti rankat ajat vaikuttavat vanhemmuuteen.

– Vanhempien aika ja rahat vähenevät ja parisuhteet huononevat. Samaan aikaan pitäisi osata toimia älypuhelin-, netti- ja whatsapp-maailmassa, Helin sanoo.

Helin tunnetaan blogikirjoituksistaan, jotka avaavat äitiyden arkea suorapuheisesti ja huumorilla. Hän patistaa vanhempia kasvattamaan lapsiaan kannustamalla, ei moittimalla.

– Meillä on haukkumisen kulttuuri, Helin sanoo.

Helinin mukaan moni kasvatusongelma ratkeaisi sillä, että vanhemmat hoitaisivat ensin omat ongelmansa kuntoon. Hyvinvoivat vanhemmat kasvattavat hyvinvoivia lapsia.

Onko vanhemmuudella väliä?

A2 Vanhemmuus-ilta 1. joulukuuta kysyy, mistä vanhemmat tuntevat syyllisyyttä ja onko köyhällä varaa olla hyvä vanhempi.

Suoraan lähetykseen osallistuvat Sari Helinin lisäksi muun muassa kirjoittaja Rosa Meriläinen, Supermarjona tunnettu Marjo Niittyviita ja kokki ja Tuoreen isän kirjan kirjoittanut Sami Garam.

Garamin mukaan kasvattajina on nykyään sukupolvi, jolle tyrkytetään paljon sääntöjä, määräyksiä ja suosituksia.

– Omia aivoja ei saa käyttää, ja jos käyttää, niin siitäkin moititaan, Garam sanoo.

Garam uskoo, että lapset kasvavat kasvattamattakin.

– Hyvän esimerkin antaminen ja yhdessä tekeminen ovat hyvää vanhemmuutta. Lasten harrastusten ei saa antaa kaapata arkea, vaan harrastuksille pitäisi pyhittää vain yksi ilta viikossa.

Supermarjo tarkastaa lasten tekstarit

Marjo Niittyviita on hollolalainen kolmen lapsen äiti. Supermarjona tunnettu entinen urheilija ja nykyinen yrittäjä uskoo, että lapset tarvitsevat rakkautta ja rajoja.

Niittyviidan mielestä vapaa kasvatus on välinpitämättömyyttä. Hän haluaa, että lapsensa löytävät onnea tuovan elämänpolun. Koulu pitää hoitaa hyvin, mutta lapset myös haluavat harrastaa aktiivisesti.

Perheen vanhin tytär Sara, 14, käy kotikoulua. Sara saa pitää yhteyttä kavereihin älypuhelimella, mutta ei rajoituksetta. Äiti voi tarkistaa Saran viestit aina, jos on aihetta epäilykselle.

Korjaus 25.11. klo 10.14: Tarkennettu Niittyviidan osuutta harrastusten osalta.

Millainen on lapsen oikeus yksityisyyteen? Miten vanhempien syyllisyyttä voi lievittää? Onko köyhällä varaa olla hyvä vanhempi?

Katso A2 Vanhemmuus-ilta Yle TV2:sta tiistaina 1. joulukuuta kello 21.

Osallistu A2 Vanhemmuus-illan keskusteluun. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua.