Venäjä vahvistaa: Matkustajakoneen pudotti pommi

224 ihmistä kuoli, kun venäläiskone putosi viime kuun lopussa. Turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan kyseessä oli kiistatta terrori-isku. Venäjä lupaa kymmeniä miljoonia euroja syyllisten paljastajalle.

Ulkomaat
Venäjän hätätilaministeriön välittämässä kuvassa näkyy A321-matkustajakoneen pyrstöosan jäännöksiö Siinain niemimaalla 1. marraskuuta 2015.
Venäjän hätätilaministeriön välittämässä kuvassa näkyy A321-matkustajakoneen pyrstöosan jäänöksiä Siinain niemimaalla 1. marraskuuta 2015.Maxim Grigoryev / Venäjän hätätilaministeriö / AFP

Venäjän hallitus on myöntänyt ensi kertaa, että venäläisen matkustajakoneen putoaminen Egyptissä viime kuun lopussa johtui pommista.

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov pitää koneen tuhoa nyt kiistatta terrori-iskuna. Hänen mukaansa räjähde vastasi kiloa TNT:tä ja se oli "ulkomailla tehty".

Venäjä on luvannut 47 miljoonan euron palkkion tiedoista, jotka johtavat syyllisten pidättämiseen. Venäjä on myös pyytänyt kansainvälisen yhteisön apua heidän etsimisekseen.

Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat. Valtaosa oli venäläisiä turisteja, jotka olivat palaamassa Sharm el-Sheikista Egyptistä.

Putin: Rikolliset eivät saa säästyä kostolta

Isis ilmoittautui koneen pudottajaksi heti tuhon jälkeen. Venäjä osallistuu ilmaiskuilla Syyrian sisällissotaan, jonka osapuoli Isis on.

Syyrian oppositionlähteiden mukaan Venäjän kohteina ovat kuitenkin olleet muut kapinalliset, ei niinkään Isis.

Presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut Venäjän lisäävän iskujaan Syyriassa. Rikollisten on tajuttava, ettei kostoa voi välttää, hän sanoi.

Hänen mukaansa matkustajakoneen pudottaminen on yksi kaikkien aikojen verisimmistä venäläisiin kohdistuneista rikoksista. Hän ei kuitenkaan syyttänyt suoraan Isisiä.

Lähteet: Reuters, Tass, AP