Tässä Pariisin iskuista epäillyt – useilla nuorilla miehillä kytkös Syyriaan

Perjantain terrori-iskun jäljiltä on löydetty seitsemän terroristiepäillyn ruumit, joista tutkijat ovat tunnistaneet viisi. Yhtä epäiltyä etsitään yhä Belgiassa ja iskun toimeenpanijan uskotaan olevan Syyriassa. Kokosimme tämänhetkiset tiedot Ranskan iskujen epäillyistä.

Pariisin terrori-iskut
Passikuva miehestä.
Ranskan viranomaiset ovat julkaisseet valokuvan itsemurhaiskun Stade de France -stadionilla perjantaina tehdeestä miehestä. Viranomaiset toivovat saavansa näin lisätietoja miehestä.Ranskan sisäministeriö / EPA

Pariisin terrori-iskuissa kuoli seitsemän iskujen tekijää ja tutkijat ovat tunnistaneet viisi ruumista. Kaikki olivat 20–30-vuotiaita miehiä. Yhtä epäiltyä etsitään Belgiassa, ja ainakin yhden iskujen suunnittelijan epäillään olevan Syyriassa.

Perjantai-illan iskuissa kuoli ainakin 129 ihmistä.

Kokosimme tämänhetkiset tiedot Ranskan perjantaisten terrori-iskujen epäillyistä.

Omar Ismail Mostefai (29), kuollut

Mostefai tunnistettiin Bataclan-konserttisalista löydetystä sormesta otetun sormenjäljen perusteella. Hänen epäillään olleen yksi kolmesta hyökkääjästä, jotka räjäyttivät itsensä konserttisalissa. Iskussa kuoli 89 ihmistä.

Mostefai oli algerialaistaustainen Ranskan kansalainen, jolla tiedettiin olevan yhteyksiä ääri-islamisteihin. Hän oli kotoisin Pariisin köyhästä Courcouronnesin lähiöstä.

Mostefailla oli kahdeksan merkintää rikosrekisterissään pikkurikoksista vuosilta 2004–2010. Hän ei kuitenkaan ollut istunut vankilassa.

Pariisin pääsyyttäjän Francois Molinsin mukaan Mostefai oli tunnistettu mahdollisesti radikalisoituneeksi henkilöksi jo vuonna 2010, mutta ennen perjantaita häntä "ei ollut yhdistetty terroristiverkostoon tai -juoneen".

Mostefain epäillään matkustaneen Syyriaan vuonna 2014.

Mostefain veljen mukaan Mostefai katkaisi siteet perheeseensä useita vuosia sitten. Perhe on luullut Mostefain asuvan Algeriassa vaimonsa ja viisivuotiaan tyttärensä kanssa.

Samy Amimour (28), kuollut

Samy Amimour
Samy AmimourAFP / Lehtikuva

Epäillään olevan toinen Bataclan-konserttisalin itsemurhapommittajista. Amimour oli kotoisin Pariisin Drancy-lähiöstä.

Amimouria syytettiin vuonna 2012 terrorismin suunnittelusta, kun hän yritti matkustaa Jemeniin. Hänet kuitenkin vapautettiin takuita vastaan.

Amimour matkusti Syyriaan vuonna 2013, jolloin hänestä myös tehtiin kansainvälinen pidätysmääräys.

Vuonna 2014 hän oleskeli vielä Syyriassa. Amimourin perheen mukaan he eivät uskoneet enää näkevänsä miestä, koska hän oli mennyt Syyriassa naimisiin.

Bilal Hadfi (20), kuollut

 Bilal Hadfi
Bilal HadfiAFP / Lehtikuva

Yksi kolmesta pommittajasta, joita epäillään räjäyttäneen itsensä Stade de France -stadionin ulkopuolella. Iskussa kuoli yksi ihminen.

Stadionilla oli meneillään Ranskan ja Saksan välinen jalkapallo-ottelu ja yleisössä istui noin 80 000 ihmistä, Ranskan presidentti François Hollande mukaan lukien.

Hadfi oli tutkijoiden mukaan ranskalainen, joka asui Belgiassa. Hän oli myös oleskellut Syyriassa.

Brahim Abdeslam (31), kuollut

Räjäytti itsensä Boulevard Voltaire -kadulla sijaitsevan baarin ulkopuolella. Iskussa loukkaantui vakavasti yksi ihminen.

Brahim Abdeslam oli Ranskan kansalainen ja asui Belgiassa. Hänen epäillään vuokranneen mustan, Belgiassa rekisteröidyn Seat-auton, joka nähtiin usealla iskupaikalla. Auto löydettiin lauantaina Montreuilissa Pariisin itäpuolelta. Sen sisältä löytyi kolme Kalasnikov-rynnäkkökivääriä.

Abdeslamin nimi esiintyy useissa Belgian poliisin tiedostoissa yhdessä tunnetun Isis-miehen Abdelhamid Abaaoudin kanssa. Tiedostot liittyvät vuosina 2010 ja 2011 tehtyihin rikostutkintoihin.

Brahim Abdeslam omisti veljensä Salahin kanssa Brysselissä baarin, jonka he kuitenkin myivät vain kuusi viikkoa sitten. Abdeslamin taustaa tutkineiden BBC:n toimittajien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Brahim Abdeslam pelasti viisi lasta palavasta rakennuksesta viime vuonna.

Abdeslamon yksi kahdesta veljeksestä, joita epäillään terrori-iskujen tekijöiksi.

Kolmas veli Mohamed Abdeslam vapautettiin maanantaina. Mohamed Abdeslamilla oli perjantai-illaksi alibi, eikä ollut silloin Pariisissa.

Salah Abdeslam (26), etsitään

Salah Abdeslam
Salah AbdeslamRanskan sisäministeriö / EPA

Brahim Abdeslamin pikkuveljeä Salahia etsitään tällä hetkellä. Ranskalaiset tutkijat kuvailevat Salahia "vaaralliseksi" ja Belgia on tehnyt hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen.

Belgian tiedotusvälineet kertoivat maanantaina, että Salah Abdeselam on pidätetty. Myöhemmin toiset lähteet kuitenkin kumosivat tiedon. Iltapäivällä viranomaiset ilmoittivat, että talon piiritykseen johtaneet etsinnät Brysselissä Molenbeekin lähiössä olivat olleet tuloksettomia.

Ranskan poliisi pysäytti Abdesalamin vuokra-auton Belgian rajalla varhain lauantaina, mutta päästi hänet menemään. Hänen uskotaan käyneen viemässä hyökkääjiä Pariisiin.

Abdelhamid Abaaoud, (27–29), epäillään olevan Syyriassa

Epäillään olevan iskujen toimeenpanija.

Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud. Kuva on peräisin Isisin propagandavideolta, eikä videon aitoutta ole voitu riippumattomasti vahvistaa.EPA

Abaaoud on marokkolaistaustainen Belgian kansalainen, joka on osallistunut terroristijärjestö Isisin toimintaan Syyriassa. Hän on kasvanut Molenbeekin lähiössä.

Hänen epäillään johtaneen jihadistisolua, joka suunnitteli poliisien murhaamista Belgiassa tämän vuoden tammikuussa. Murhaa suunniteltiin Charlie Hebdo -lehteen Pariisissa kohdistuneen terrori-iskun jälkeen.

Belgian poliisi ampui tammikuussa Verviersin kaupungissa kaksi jihadistia kuoliaaksi ja rikkoi siten solun. Abaaoudia ei saatu kiinni. Isisin julkaiseman aikakauslehden mukaan Abaaoud olisi palannut järjestön riveihin Syyriassa.

Ahmad al Mohammad (25), luultavasti kuollut

Stade de France -stadionin liepeiltä löydettiin Syyrian passi yhden epäillyn terroristin ruumiin vierestä.

Kreikassa lokakuussa turvapaikanhakijaksi rekisteröityneen miehen sormenjäljet vastaavat ruumiin sormenjälkiä. Rekisterin perusteella mies oli syyrialainen Ahmad al Mohammadi. Passin aitoutta tutkitaan vielä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Keskeiset kohteet kartalla. Perjantai-illan kohteet on merkitty punaisella tähdellä, keskiviikon piirityspaikka vihreällä tähdellä. Klikkaa kohteita saadaksesi lisätietoa.

Lähteet: AFP, Reuters