Sotaperinnealue rakennettiin ylläpitämään ja edistämään maanpuolustushenkeä

Alajärven Menkijärven kylälle rakennettiin 1980-lopulla lähes autenttinen sotaperinnealue. Vuosien saatossa alueella on käynyt paljon ihmisiä tutustumassa sotiemme aikaisiin korsuihin ja juoksuhautaan.

Menkijärvi, Alajärvi
Pieni tähtäinreikä.
Pieni tähtäinreikä.Antti Kettumäki / Yle

Alue ei ole kovin laaja, mutta siellä saa nopeasti kokonaiskuvan, millaista rintamalla on ollut. Korsut ja 150 metriä pitkä juoksuhauta on rakenneuttu mahdollisimman autenttisiksi.

– Aluetta ryhdyttiin rakentamaan maanpuolustushenkisten tahdosta 1980-luvun loppupuolella yhdistämään ja edistämään Puolustusvoimien ja siviiliväestön yhteistyötä, kertoo Menkijärven kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Martti Mäkitalo.

Aikoinaan perustettiin myös Menkijärven Linjat ry, jolla oli säännöissäkin maanpuolustushengen ylläpitäminen.

Martti Mäkitalo (vasemmalla) ja Raimo Kröger 1930 valmistuneen tykin äärellä.
Martti Mäkitalo (vasemmalla) ja Raimo Kröger 1930 valmistuneen tykin äärellä.Antti Kettumäki / Yle

– Sääntöihin on ylevästi kirjattu yhdistyksen tarkoitukseksi edistää ja ylläpitää maanpuolustustahtoa kansan keskuudessa ja yhdistys toimii maamme virallisen turvallisuuspolitiikan hengessä, Martti Mäkitalo jatkaa.

Sotaan liittyvät asiat kiinnostavat

Korsujen ja juoksuhaudan lisäksi paikalle hankittiin panssarivaunu, kaksi tykkiä ja muuta tarpeistoa.

Kaikki on rakennettu sotien mukaisesti eli kaikista on tehty sen aikaiset piirrustukset.

Raimo Kröger

– Paikka löytyi Puolustusvoimien alueelta ja yhteistyössä oli mukana Kauhavan ilmasotakoulu. Kaikki on rakennettu sotien mukaisesti eli kaikista on tehty sen aikaiset piirrustukset. Rakennelmat kuvaavat hyvin sen ajan henkeä, sanoo Menkijärven Linjat ry:n alkuvaiheen sihteeri Raimo Kröger.

– Esimerkiksi tykit on saatu lahjoituksena Puolustusvoimilta ja muuta tarpeistoa on hankkinut yhdistys. Rakennusmateriaalit on saatu myös lahjoituksina, jatkaa Martti Mäkitalo.

Alueella käy etenkin kesällä matkailijoita.

– Tässä pysähtyy väkeä. Kaikista emme edes tiedä, koska alue on vapaassa käytössä. Alkuperäinen tarkoitus oli tehdä paikka matkailunähtävyydeksi. Kiinnostusta rittää, summaa Raimo Kröger.

Aluetta hallinnoi nykyää kyläyhdistys.