Tiedeyhteisön kärki vetoaa hallitukseen: Leikkaukset peruttava

Vetoomuksella on 80 allekirjoittajaa. He edustavat suomalaisen tiedeyhteisön kärkeä, kertoo Helsingin yliopisto.

Kuva: Antti Lempiäinen / Yle

Suomalainen tiedeyhteisö vetoaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen, jotta se peruisi koulutusta ja yliopistoja koskevat budjettileikkauksensa. Tiedeyhteisön vetoomuksesta kertoo tiedotteessaan Helsingin yliopisto.

Marraskuun manifestiksi (siirryt toiseen palveluun) nimetyllä vetoomuksella on 80 allekirjoittajaa. Helsingin yliopiston mukaan he edustavat suomalaisen tiedeyhteisön kärkeä eli eri yliopistojen kanslereja, rehtoreita, tieteen akateemikkoja, akatemiaprofessoreja, professoreja ja tutkijoita.

Allekirjoittajat katsovat, että "ylimitoitetut leikkaukset heikentävät vakavasti yliopistojen kykyä huolehtia osaltaan Suomen taloudellisesta ja henkisestä uudistumisesta".

– Yliopistojen toimintaa on helppoa ja nopeaa kuristaa, mutta vaikeaa ja aikaa vievää elvyttää uudelleen, vaikka rahoitustilanne odottamatta paranisikin, vetoomuksessa todetaan.

Aiemmin tänä syksynä esimerkiksi Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat ilmoittaneet aloittavansa yt-neuvottelut. Säästötarpeita on perusteltu rahoitusleikkauksilla.