ABC-ketjun johtaja: Olemme tiivistäneet tarkastusta kopiointilaitteiden varalta

ABC-ketjun johtaja Antti Heikkinen kertoo, että ketju on tehostanut polttoaineen jakeluautomaattien tarkastuksia kopiointilaitteiden varalta. Pohdinnassa on myös, voisiko automaatti muistuttaa asiakasta tunnusluvun peittämisestä. Hattulassa on tullut ilmi pankkikorttien kopiointilaite ketjun kylmäasemalla.

Kotimaa
Mies laittaa pankkikorttia tankkausautomaattiin
Timo Leponiemi / Yle

Hattulassa on ilmennyt pankkikorttien skimmauslaite Parolan ABC-kylmäasemalla. ABC-ketjun johtaja Antti Heikkinen kertoo, että kaikkiin kopiointiyrityksiin suhtaudutaan erittäin vakavasti.

– Näitä on tapahtunut kesän ja syksyn aikana puolenkymmentä eri puolilla Suomea.

Hattulan tapausta selvitellään poliisin kanssa, kertoo Heikkinen. Vielä ei esimerkiksi tiedetä aivan tarkkaan, milloin laite on ollut käytössä.

– Erittäin taitavasti rikolliset osaavat ne naamioida asemilla. Kun väärinkäytöksiä ilmenee, niistä tiedoista saadaan sitten tarkemmin selville ajanjakso. Jokaiseen asiakkaaseen, joka on joutunut tämän uhriksi, ollaan pankista yhteydessä.

Heikkinen suosittelee kaikkia asemalla loka-marraskuussa tankanneita tarkistamaan tilinsä, myös luottokorttien osalta.

– Ehdottomasti. Jos sieltä löytyy outoja nostoja tai epämääräisiä tapahtumia, kannattaa olla ensisijaisesti yhteydessä siihen omaan pankkiin, joka kortin on myöntänyt.

Parolan ABC-kylmäasemalla mies tankkaamassa
Parolan ABC-asema tiistaina iltapäivällä. Kuvan henkilö ei liity tapaukseen.Timo Leponiemi / Yle

Kopiointilaitteiden ehkäisy kilpajuoksua rikollisten kanssa

Antti Heikkinen kertoo, että jokainen kopiointitapaus käydään läpi viranomaisten kanssa.

– Me opitaan jokaisesta tapahtumasta. Laitetoimittajien kanssa kehitetään järjestelmiä ja lukijalaitteita, että pystyttäisiin näitä ehkäisemään. Täysin sataprosenttista keinoa ei ole, eli valitettavasti näitä voi tapahtua tulevaisuudessakin.

ABC-huoltoasemaketju on tehostanut polttoaineen jakeluautomaattien tarkastuksia kopiointilaitteiden varalta, kertoo ketjun johtaja Antti Heikkinen.

– Meillä on huoltotoimenpiteitä asemilla tietyin välein ja nyt on tehostettu sitä toimintaa. Viikottain on tarkoitus, ja tällä hetkellä paljon useamminkin, mutta jos asema on syrjäseudulla, niin siellä ei välttämättä päivittäin käydä.

– Olisikin tärkeää, jos asiakas huomaa siellä maksulaitteessa jotain outoa, että hän ottaisi yhteyttä jakeluaseman hoitajaan, jonka yhteystiedot näkyvät asemalla, tai suoraan poliisiin. Olemme tiivistäneet tarkastusta tällä hetkellä.

Automaatti saattaa jatkossa muistuttaa tunnusluvun peittämisestä

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos korttimaksupääte näyttää tökerösti tehdyltä tai kortti jää siihen kiinni. Paras keino suojautua kortin kopioinnilta on peittää tunnusluvun näppäily.

– Se on paras keino, sen jälkeen ei tule ongelmia. Käsi eteen, kun laittaa sen numeron, Heikkinen painottaa.

Uhriksi joutunut asiakas pohti Ylelle, miksei automaatilla muistuteta asiakkaita näkyvämmin tunnusluvun suojaamisesta.

Heikkisen mukaan laitetoimittajien kanssa käydäänkin nyt läpi, voisiko automaatti muistuttaa asiakasta tunnusluvun peittämisestä.

– Tarratkin ovat mahdollisia, mutta niissä on aina riski, että niitä irrotellaan. Käymme läpi, miten voisimme tulevaisuudessa infota asiakkaita paremmin.