"Ei sinne kaikkia hariskoja kannata viedä" – näin Kuopion tärkein joulukuusi saatiin torille

Kuopion torikuusen valot säädetään hohtamaan valkeaa valoa värien sijaan. Kuusi haettiin torille Savilahdesta vain muutaman kilometrin päästä.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopio toimittaa eri puolille kaupunkia tänäkin vuonna toistakymmentä joulukuusta ennen itsenäisyyspäivää. Kaupungintalon edustalle tuleva torikuusi on kuitenkin joulunmerkki, jonka puuttumisen kaikki huomaisivat.

Kaupungin työntekijät olivat käyneet etsimässä sopivaa kuusta jo syksyllä, hyvissä ajoin ennen joulunviettoa. Tiistaina ohjelmassa oli vaatimukset täyttävän kuusen kaataminen Savilahdessa. Kuusen on oltava parinkymmenen metrin korkuinen ja kaunis.

– Sen pitää olla semmoinen suippopäinen, kapea, kuusen näköinen. Ei sinne ihan kaikkia hariskoja kannata viedä, määrittelee metsätyönjohtaja Markku Immonen.

Viime vuonna kaupungilta tuli komento, että väriä ei saa olla.

Hannu Happonen

Ensin kuusi pantiin liinalla kiinni kurottajan kouraan hiukan latvan alapuolelta. Sen jälkeen kuusi katkaistiin ja veistettiin tyvestä kynämäiseen muotoon, jotta puu saatiin tukevasti torikannessa olevaan reilun metrin syvyiseen reikään. Kun kuusi oli katkaistu ja veistetty, se laskettiin pukkien päälle lavetille.

– Meillä on tuossa vähän matkan päässä varakuusi, jos sattuu joku haaveri tulemaan, Immonen lupailee.

Kuusikulkueessa oli mukana useita autoja: etuautojen tehtävänä oli varoittaa muuta liikennettä isosta kuljetuksesta.

Komento kaupungilta: Ei värillisiä valoja

Tänä vuonna kova tuuli haittasi hiukan kuusen pystyttämistä torille. Suuri, uusittu latvatähti pantiin paikoilleen jo ennen kuusen nostamista, mutta varsinainen koristelu tehtiin seuraavana aamuna. Valot laittoi paikoilleen Kuopion kaupungin kunnossapitopalveluista vastaava Mestar-liikelaitos.

Tänä vuonna Kuopion torin joulukuusessa ei ole värillisiä valoja, vaan joulutunnelma luodaan kirkkailla, värittömillä valoilla.

– Viime vuonna kaupungilta tuli komento, että väriä ei saa olla, työnjohtaja Hannu Happonen sanoo.

Kuuseen asennetaan pallovaloja ja valorimpsuja, joihin on tänä vuonna uusittu led-valot. Viime vuoden värivalot on säädetty valkeiksi asetuksia muuttamalla, Happonen kertoo.