1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen elinkeinoelämä jarruttaa EU:n veroparatiisien sulkemista

Valtion omistajaohjaus ohjeisti viime vuonna valtioenemmistöisiä yhtiöitä verojen maakohtaiseen raportointiin. Metso Oyj:n entinen talousjohtaja Reijo Kostiainen moittii ohjetta lepsuksi.

Ajankohtainen kakkonen
Leikkirahaa
Yle

Euroopan unioni haluaisi sulkea alueensa veroparatiisit. Valtioenemmistöinen Fortum vastasi komission kyselyyn verotuksen läpinäkyvyydestä häkellyttävällä tavalla.

Katsomme että verotietojen läpinäkyvyys johtaa todennäköisesti tarpeettomaan median kiinnostukseen ja väärinymmärryksen riski on suuri.

Merikarvialla kesälomaparatiisiaan talviteloille laittava Metso Oyj:stä eläköitynyt talousjohtaja Reijo Kostiainen tutkii huolella Fortumin vastauksia EU-komissiolle. Ajankohtaisessa kakkosessa monikansallisten yritysten aggressiivista verosuunnittelua usein arvostellut Kostiainen hymähtää.

– Sitten ovat muutkin kuin sinä ja minä ymmärtäneet väärin. Fortumilla on edessään miljardin oikeudenkäynnit. Eivät kai oikeudenkäynnit kokonaan ole väärinymmärrystä, Kostiainen naurahtaa.

- Tehtäväni oli minimoida konsernin verot, kertoo vastikään eläköitynyt Metson talousjohtaja Reijo Kostiainen.
Metson entinen talousjohtaja Reijo Kostiainen.Yle

Valtionyhtiöiden omistajaohjausosaston ylijohtaja Eero Heliövaara pitää kasvonsa peruslukemilla, kun kysyn, kiinnostuuko media verotiedoista tarpeettomasti ja ymmärtääkö media väärin.

– Media ei ymmärrä koskaan väärin, täräyttää ylijohtaja Heliövaara.

Yhteinen sävel on löytynyt, tästä on hyvä jatkaa.

Maakohtainen raportointi paljastaa veronkiertäjät

Pikkuparlamentin edessä Helsingissä joukko kansalaisjärjestöjen mielenosoittajia viheltää pilliin ja vaatii yritysten aggressiivista verosuunnittelua kuriin. Verovälttelyn takia EU-maista häviää verotuloja vuosittain noin 1 000 miljardia euroa.

– Me vaadimme lisää toimia jäsenvaltioilta ja myös EU-komissiolta. Tärkein hanke olisi saada voimaan maakohtainen raportointi, kansalaisjärjestöjen kattojärjestön Kepan asiantuntija Pauliina Saares vakuuttaa.

Valtion omistajaohjaus ohjeisti viime vuonna valtioenemmistöisiä yhtiöitä verojen maakohtaiseen raportointiin. Ohjeistuksen tarkoituksena oli varmistaa, että yhtiöt näyttävät verotettavan tulonsa siellä, missä varsinainen liiketoiminta tapahtuu.

Ex-talousjohtaja Kostiaisen mielestä ohjeistus meni pieleen heti kättelyssä.

– Siinä ohjeistettiin raportoimaan tuloverojen lisäksi kaikkia muitakin veroja eli valmiste-, kiinteistö- ja arvonlisäveroja, työllistämiseen liittyviä veroja jne. Tuloverot ovat vain pieni osa tästä kokonaisuudesta, mutta tuloveroissa tapahtuu monikansallisten yhtiöiden aggressiivinen verosuunnittelu.

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan yksikön ylijohtaja Eero Heliövaara myöntää osan kritiikistä olevan paikallaan, mutta ei lupaa muuttaa ohjeistusta vuoden 2015 osalta.

Eero Heliövaara
Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikkö, ylijohtaja Eero Heliövaara. Yle

– Ohjeistusta ei välttämättä tarvitse muuttaa. On tunnustettava, että eri yhtiöiden taso vaihtelee. Kyllä meillä on tarkoitus löytää parhaimmat raportit ja koettaa saada kaikkia yhtiöitä parantamaan viimevuotista raportointia. Tämä on meidän tämänvuotinen tavoite.

Reijo Kostiaisen mukaan valtionyhtiöt Fortum ja Neste käyttivät ohjeistuksen "lepsuuden" hyväkseen.

– Fortum raportoi veroista maittain jaolla Suomi, Ruotsi ja muut maat. Neste raportoi vain Suomi ja muut maat. Fortumin lukuisten rahoitus- ja holdingyhtiöiden tulokset ja vähäiset verot Belgiassa, Irlannissa, Luxemburgissa ja Hollannissa jäivät raportoimatta.

Ylijohtaja Heliövaara lupaa maakohtaiseen raportointiin tarkennuksia, mutta lupauksia valtionyhtiöiden rahoitusyhtiöiden sulkemisista Belgiassa, Hollannissa tai Luxemburgissa ei tule.

– Pörssiyhtiöiden osalta emme tähän voi mennä. Meillä on siellä kymmeniä tuhansia osakkeenomistajia. Tilannetta täytyy katsoa tasapainoisesti, ja yhtiön hallituksella on erittäin merkittävää toimivalta tässä asiassa, Eero Heliövaara painottaa.

Suomiko jarrumies?

EU-komissio julkaisi viime kesäkuussa toimintasuunnitelmansa veroparatiisien kitkemiseksi EU:n jäsenmaissa. Samalla se käynnisti julkisen kuulemisen siitä, pitäisikö yritykset velvoittaa julkistamaan verotietonsa maakohtaisen raportoinnin muodossa.

Vastauksia komission kyselyyn tuli yhteensä 282. Suomesta vastauksia tuli kymmenen – pääosin eri organisaatioilta ja kansalaisjärjestöiltä.

Kepan asiantuntijan Pauliina Saareksen mukaan alkukesän optimismi Euroopassa on kääntynyt pikku hiljaa pessimismin puolelle.

– Paljon on puhetta, mutta liian vähän toimia. EU-parlamentti on ollut yllättävän edistyksellinen, mutta komission ja jäsenmaiden on toimittava, Pauliina Saares muistuttaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei osallistunut komission julkiseen kuulemiseen, mutta valtionvarainvaliokunnan verojaosto kuuli EK:ta, kun se antoi eduskunnalle selvityksensä komission suunnitelmasta suitsia aggressiivista verosuunnittelua.

Verojaoston kuulemisessa EK totesi, että "Maakohtaisen raportoinnin osalta katsomme, että järkevintä olisi edetä vapaaehtoisen raportoinnin pohjalta".

– Vapaaehtoinen raportointi on tuonut jo hyviä tuloksia. Se on laajalti yrityksissä käytössä. Ei pidä luoda sääntelyä, jos sille ei ole erityistä tarvetta, toteaa EK:n verojohtaja Virpi Pasanen.

Ex-talousjohtaja Kostiainen myöntää, että vapaaehtoisuus toimii kyllä hyvin, jos sitä tarkastelee verosuunnittelua harjoittavien yhtiöiden näkökulmasta.

– Esimerkiksi Fortumin Irlannin rahoitusyhtiön tulos vuonna 2014 oli 37 miljoonaa euroa ja vuonna 2013 46 miljoonaa euroa. Kumpanakaan vuonna tuloksesta ei maksettu veroja, Kostiainen lataa.

Verojaoston kuulemisessa Pasanen totesi myös, että "tulee pitää huoli, että normaali verokilpailu EU:n sisällä edelleen sallitaan. Tämä pitää olla mahdollista niin verokannoilla kuin veropohjillakin".

 EK:n verojohtaja Virpi Pasanen.
EK:n verojohtaja Virpi Pasanen.Yle

– On aika hämmästyttävää, että EK kannattaa avoimesti nykymenon jatkamista kaikkien näiden mediassa uutisoitujen veronkiertoskandaalien jälkeenkin. EK näyttää ajavan aggressiivista verosuunnittelua harjoittavien yhtiöiden etua enemmän kuin niiden suuren enemmistön yhtiöiden, jotka maksavat veronsa tunnollisesti ilman keinotekoisia yhtiörakenteita ja voiton siirtoja edullisen verotuksen maihin.

"Tässä meillä halpa konsultti"

Energiajätti Fortum korostaa EU-komission julkisen kuulemisen vastauksissaan mm. valmiste-, kiinteistö-, työllistämis- ja arvonlisäverojen raportoinnista koituvia miljoonakustannuksia. Tätä komissio ei tosin kysynyt. Kysymys on vain tuloveroista, joilla aggressiivista verosuunnittelua tehdään.

Reijo Kostiainen lupaa ratkaista ongelman lähes ilmaiseksi.

– Olen laatinut pörssiyhtiöille mallin tuloverojen maakohtaiseen raportointiin. Mallin edellyttämät tiedot ovat kaikki valmiina yhtiöiden konsernihallinnoissa, koska niitä tarvitaan jo nyt tilinpäätöksen pakollisten verotietojen raportoinnissa.

– Maakohtaisten verotietojen raportointi on yksinkertaisimmillaan vain tytäryhtiökohtaisten tietojen yhteen laskemista maittain. Usein esitetty väite lisääntyvästä hallinnollisesta taakasta ei ole ainakaan tuloverojen maakohtaisen raportoinnin esteenä. Malli löytyy osoitteesta Reiluvero.fi. (siirryt toiseen palveluun)

Ojennan Kostiaisen A4:lle kirjoittaman ratkaisuehdotuksen valtion omistajaohjausosaston ylijohtajalle Eero Heliövaaralle. Miehen ilme kirkastuu.

– Tässä meille on halpa konsultti.

Asiasta lisää illan Ajankohtaisessa kakkosessa TV2:ssa klo 21.00

Lue seuraavaksi