1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU:n puolustusministerit ovat päättäneet turvatakuiden käyttöönotosta

Ranska pyysi EU:n turvatakuiden käyttöön ottoa perjantain terrori-iskujen jälkeen. Takuita ei ole unionin historiassa koskaan ennen käytetty.

Ulkomaat
Ranskan puolustusministeri Jean Yves le Drian ja EU:n korkea edustaja Federica Mogherini pitivät lehdistötilaisuuden päätöksestä ottaa käyttöön EU:n turvatakuut.
Ranskan puolustusministeri Jean Yves le Drian ja EU:n korkea edustaja Federica Mogherini pitivät lehdistötilaisuuden päätöksestä ottaa käyttöön EU:n turvatakuut.Olivier Hoslet / EPA

EU:n puolustusministerit ovat päättäneet yksimielisesti turvatakuiden käyttöönotosta. Ranskan puolustusministerin mukaan apu voi olla sotilaallista apua Syyrian operaatiossa tai muissa operaatioissa terrorismia vastaan.

Ranska pyysi turvatakuita perjantain terrori-iskujen vuoksi.

– Ranska on pyytänyt apua ja tukea artikla 42.7:n mukaisesti. Tätä artiklaa ei ole koskaan ennen käytettä unionin historiassa, EU:n korkea edustaja Federica Mogherini kertoi tiistaina.

Artikla 42.7 on kirjoitettu Lissabonin sopimukseen ja sen mukaan jäsenmailla on velvollisuus auttaa, jos yksi maista joutuu hyökkäyksen kohteeksi.

Ranska tulee seuraavien päivien aikana ilmoittamaan muille EU-maille, millaista apua se tulee tarvitsemaan. Maan puolustusministeri Jean Yves le Drian sanoi, että tukea voidaan käyttää sekä Ranskan ilmaiskuihin Syyriassa että muissa operaatioissa.

Le Drianin mukaan Ranska ei voi olla joka paikassa samaan aikaan, viitaten Ranskan toimiin myös Sahelin alueella ja Keski-Afrikan tasavallassa. Hänen mielestään puolustusministerien päätöksellä on suuri poliittinen merkitys.

– Tunsin, että kolleegani ilmaisivat paljon myötätuntoa iskuihin liittyen, le Drian sanoi.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle

Lue seuraavaksi