1. yle.fi
  2. Uutiset

Nenäsumutteista on apua päiväksi pariksi, mutta liikakäytöstä on vain haittaa

Moni helpottaa tukkoista oloa nenäsuihkeella. Parin-kolmen päivän käyttö on ihan ok, mutta kaiken varalta käyttöä ei pidä pitkittää. Teho alenee, kun nenä tottuu liialliseen käyttöön.

terveys
Mies suihkauttaa nenäsumutetta nenäänsä
Tuomas Hirvonen / Yle

Flunssakauden aikana tukkoista oloa helpotetaan nenäsuihkeella. Henki kulkeekin paremmin, kun sieraimet vetävät happea eikä räkä estä hengitystä.

Oululaisen Kastellin apteekin apteekkari Christel Monni on huomannut työssään, että osa nenäsumutteiden ostajista ostaa tuotetta kaiken varalta ja käyttää liikaa.

Missään tapauksessa ei tukkoisuussumutteita saa käyttää viikkoa enempään.

Christel Monni

– Meillä on yksittäisiä asiakkaita, jotka ostavat sumutteita tukkoiseen oloon, vaikka ei oliskaan flunssa. Kun muistutetaan oikeanlaisesta annostuksesta niin ohjeet tuntuvat menevän perille. Onpa välillä tullut ihan kiitosta siitä, että on muistutettu oikeista annostusmääristä, kertoo Monni.

Viikkoa enempää ei pidä käyttää

Tavallliseen flunssanuhaan nenäsumutteet ovat hyvä helpotus. Ongelmia syntyy, jos sumutetta käytetään jatkuvasti esimerkiksi iltaisin helpottamaan nukahtamista ja nukkumista.

– Pahin tukkoisuus kestää yleensä 3 - 4 päivää. Sitten pitää vähentää sumutteen käyttöä. Missään tapauksessa ei tukkoisuussumutteita saa käyttää viikkoa enempään, muistuttaa apteekkari Monni.

Apteekista muistutetaan, että annostusta ei saa ylittää, ja että sumutetta laitetaan kumpaankin sieraimeen samalla kertaa, maksimissaan neljä kertaa vuorokaudessa.

Nenäsykli häiriintyy ja koukkuun voi jäädä

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Arno Talvisara Mehiläisen Oulun toimipisteestä on hoitanut potilaita, jotka ovat käyttäneet avaavia nenäsuihkeita liian pitkään ja jäänet koukkuun niiden käyttämisessä.

Pitkäikainen suihkeen käyttö kuivattaa limakalvon ja se karstottuu.

Arno Talvisara

Luontainen nenäsykli häiriintyy, kun avaavaa suihketta on käytetty liian kauan.

– Sitten tullaan hakemaan hoitoa. Pitkäikainen suihkeen käyttö kuivattaa limakalvon ja se karstottuu. Luontainen nenän syklinen säätely on häiryyntynyt.

– Ei siinä auta leikkaushoito, vaan yksinkertaisesti lopetetaan avaavien sumutteiden käyttö, kertoo Talvisara.

Avaavien nenäsumutteiden lopettaminen ei olekaan helppo juttu. Nenän limakalvojen normalisoimiseen menee viikkoja.

Apuna voi käyttää pseudoefedriini- tai kortisonituotteita sekä ilman reseptiä saatavia öljymäisiä tuotteita.

Lue seuraavaksi