Turvakaaren poisto toi yrittäjälle sakot kuolemantuottamuksesta

Pienkuormaajan kaatuminen johti nuoren miehen kuoleman Pälkäneellä marraskuussa 2013. Kuormaajan turvakaari oli poistettu. Maatalousyrittäjä tuomittiin sakkorangaistukseen. Aluehallintovirasto on valvonnassaan huomannut, että turvalaitteista riisuttuja työkoneita käytetään maatiloilla ja rakennustyömailla.

Kotimaa
Pälkäne
Yle Tampere

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut pälkäneläisen maatalousyrittäjän sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta, kuolemantuottamuksesta ja ympäristön turmelemisesta.

Yrittäjän maatilalla työskennellyt mies oli hakemassa pyöröpaalia pienkuormaajalla, kun kone kaatui. Mies jäi pienkuormaajan alle puristuksiin ja hän menehtyi.

Käräjäoikeus totesi, että tapaturman uhri oli onnettomuuden tapahtuessa ollut tekemässä tilalla sen normaaleihin töihin kuuluvaa työtä tilalla käytössä olleella työkoneella. Kyseessä oli työkone, josta oli suojakaari aikanaan poistettu, koska koneella ei kaaren kanssa mahdu ajamaan navetassa katossa kiskoilla kulkevan ruokintalaitteen alla.

Käräjäoikeuden mukaan syytetyllä on ollut tiedossaan kuormaajan alttius kaatua. Hän on osaltaan aiheuttanut työntekijän kuoleman, ja syyllistynyt menettelyllään kuolemantuottamukseen. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi pälkäneläisen maatalousyrittäjän 90 päiväsakon eli 3 600 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta, kuolemantuottamuksesta ja ympäristön turmelemisesta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue on valvonnassaan havainnut, että ainakin maatiloilla ja rakennustyömailla lyödään laimin työkoneiden turvalaitteita.