Pelastuslaitos varoittaa heikoista jäistä

Lapin pelastuslaitos varoittaa ihmisiä petollisen heikoista jäistä. Lähes olemattoman jään päälle satanut lumikerros voi antaa väärän kuvan jään kantavuudesta.

Onnettomuudet heikoilla jäillä
Soppela, Kemijärvi
Risto Ilmonen

Heikot jäät ovat vaatineet Lapissa jo ensimmäisen kuolonuhrinsa, kun iäkäs mieshenkilö vajosi veteen hiihtoreissullaan Pellossa maanantaina. Lapin pelastuslaitos varoittaakin, että jäätilanne on petollinen eri puolilla Lappia.

Pelastuslaitoksella on ollut viime päivinä myös useita eläinpelastustehtäviä, joissa pintapelastajat ja poromiehet ovat pelastaneet jäihin pudonneita poroja. Hälytys on tullut myös jäihin pudonneesta hirvestä.

Pelastuslaitos muistuttaa, että eläinten pelastaminen jäistä vaatii asianmukaiset varusteet ja välineet. Poron kanssa samaan avantoon joutunut pelastaja voi olla vaarassa loukkaantua.

Pelastuslaitos varoittaa paikalle sattuneita ryhtymästä pelastustoimiin ilman tarvittavia kellunta- ja suojavarusteita. Porojen pelastustehtäviin tulisi myös saada ammattiporomiehiä tueksi mm. estämään pelastettujen porojen pääsyn takaisin jääalueelle.