Sananen – Miesflunssa

Tauteja on maailma täynnä. Mutta pahin niistä on miesflunssa. Se vie elämänilon ja tulevaisuudenuskon voimalla, jonka harva nainen tajuaa. Se raastaa sielua syvyydellä, josta kertovat vain punaiset juovat nenäliinan katköissä.

ääni (fysikaaliset ilmiöt)
Mikko Maasola
Sanna Pirkkalainen / Yle

Vieläkään Suomessa ei suhtauduta riittävän vakavasti miesflunssaan. Eipä ole pitkään aikaan miesflunssaa ollutkaan, mutta nyt kun iski, sen kauheus yllätti taas. Tällaista lamaannusta ei nainen voi tuntea. Raastavaa tyhjyyttä ja syvää merkityksettömyyttä. Jos täältä vielä nousen, en pienistä kitise. Näin se on.

Näinä lohduttomina päivinä, jokainen naiselta singottu viattominkin virnistys vain pahentaa oloa. Kyllä se siitä. Kohta se helpottaa. Ei se helpota! Miesflunssan taudinkuvaan kuuluu, että suuntaa ei ole olemassa. Valo on sammunut. Tässä kaivossa ei ole köyttä. Maailma on imenyt kuiviin - ja hukuttanut orastaneet unelmat loputtomaan limaan.

Raastavaa tyhjyyttä ja syvää merkityksettömyyttä.

Mies ja nainen eivät voi koskaan ymmärtää toisiaan, mutta nyt kun mannerlaatat ovat kaatuneet päälleni, peitto on poltettu ja hyeenat ulvovat jänteistä iltapalaansa, haluan vielä kerran yrittää.

Tässä yksityiskohtia taudista nimeltä Miesflunssa. Yrittäkää ymmärtää. Nämä polttoraudalla tatuoidut vitsaukset saattavat pahimmassa tapauksessa tappaa perheitä nälkään. Viedä isän ja insinöörin taivaan ilojen usvaiselle avolouhokselle.

KUUME. No joo, mittari näyttää 37,1. Se ei ole koko totuus. Todennäköisesti kuumemittari on rikki, mutta tässä kunnossa ja näillä voimien väräjävillä rippeillä ei laitteita kuulkaa korjailla. Kuume saa miehen tajunnan sumentumaan. Turha tentata mikä olo mikä olo, kuumeessa ei pysty analysoimaan omaa oloaan ja jaksamistaan. Kyllä kai sen näkee kauempaakin, että yleensä niin jäntevä elimistö on myrkytetty totaalisesti, kuin olisi etälamauttimella sarjatulitettu.

Miehen taistelukunnosta leikkaa sen ratkaisevan terän nimenomaan kuumeen laatu, ei lukeman absoluuttinen suuruus. Kun on tottunut toimimaan sataprosenttisessa kunnossa, saalistamaan, säätämään ja kontrolloimaan, pienikin vaje akussa nakertaa loven tasapainoon. Silloin on kiire siirtää sohva miehen taakse ja patteristo keltaisia virvoitusjuomia sen molemmin puolin. Jos lapset eivät osaa olla hiljaa, niiden paikka ei ole kotona.

Lima on sitkeämpää kuin valkovenäläinen silikoni.

LIMA. Nainen katsoo, että siinä se nyt niistää räkää, mutta mistä tuo uikutus kuuluu. Ensinnäkään: miesflunssassa niistettävä aines ei ole mitään tavallista räkää. Se on alkulimaa. Samaa, josta maailma sai alkunsa. Siinä on koko ihmiskunnan dna. Kun mies niistää oikein kovaa, ja itkee ääneen voimatta muuta, tulee mukana myös todennäköisesti aivosoluja ja osa siemennesteestä. Riippuen paineesta ja taudin kovuudesta.

Miehen elimistöön muodostuva lima on sitkeämpää kuin valkovenäläinen silikoni. Se estää kontaktin muuhun perheeseen ja lemmikkieläimiin. Kuulo menee, tunto ja osa näöstä. Perhe voi laittaa hiljaa television päälle, siitä tulevat virikkeet voivat lopulta olla ainoa kontakti ihmiskuntaan ja sen luomiin rakennelmiin.

LIHASKIPU. Miehen lihakset ovat suuret, vaikka ne näyttäisivätkin pieniltä. Kun miesflunssa aloittaa lihojen leivityksen, olo on kuin nyhtöpossulla. Siksi mies ei liiku. Hän pystyisi ehkä, jos talo palaisi, mutta harvoin se palaa. Jos tässä tilassa miestä pyydetään osallistumaan edes symbolisesti kotitöihin, se tuntuu samalta kuin halvaantunut palovammapotilas pakotettaisiin löylynheiton mm-kisoihin.

Olo on kuin nyhtöpossulla.

Ja vielä miesflunssan vaiettu ydin: HENKISET ONGELMAT. Miehellä on aina yksinäinen olo, hänet on luotu loputtomaan vartiovuoroon kylmän luolan suulle, mutta koskaan hän ei ole niin yksin kuin miesflunssassa. Hänet on revitty irti omasta kehostaan ja mielestään. Hän on tämän tappavan taudin kourissa tarpeeton ja kirjava. Hän on kuin unohdettu anoppi, joka seuraa ikkunasta säätä ja yrittää saada päivänsä kulumaan.

Pysyykö mies tajuissaan? Niukasti, mutta huumorintaju menee. Huumorintajun tason heikentyminen tai sen totaalinen menettäminen on se miesflunssan piirre, josta omaiset kärsivät eniten.

Ääni muuttuu Zynden ääneksi. Tältä tuntuu, kun moottorinlämmittimen piuha on murtunut. Kohta menee jakohihna. Rohisevatko tuolla elämän venttiilit vai haperoksi nuijittu sydänlihas?

Tällainen on miesflunssa. Vaikea ymmärtää. Vaikea hyväksyä.

Maallikkosaarnaaja Maasola