1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jussi Niinistö: Suomi valmistelee lakia joka mahdollistaisi sotilaallisen avunannon

Eduskuntaan on ensi vuoden alussa tulossa lakiesitys, joka mahdollistaisi sotilaallisen avunannon EU:n turvatakuiden puitteissa. Alun perin lakia oli määrä käsitellä vasta keväällä.

Jussi Niinistö Kuva: Yle

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan Ranskalle annettava apu olisi ensi vaiheessa poliisi- ja tiedusteluyhteistyötä. Eduskuntaan on kuitenkin tulossa jo ensi vuoden alussa laki, joka mahdollistaisi sotilaallisen avunannon EU-turvatakuiden puitteissa.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan valtioneuvosto ryhtyy käsittelemään Ranskan pyyntöä sotilaallisesta avusta.

– Pyyntö otetaan vakavasti. Suomi antaa tukensa turvatakuiden puitteissa.

Suomen lainsäädäntö estää sotilaallisen avun antamisen. Suomen apu rajoittuu sen takia lähinnä viranomaistoimintaan, esimerkiksi poliisi- ja tiedusteluyhteistyöhön.

Niinistö painottaa, että Suomi silti haluaa tukea Ranskaa mahdollisuuksiensa mukaan. Kahdenkeskeisten neuvottelujen aikataulua ei ole vielä sovittu, mutta asia etenee lähipäivinä ja -viikkoina kun Ranska esittää konkreettisia toiveita.

Tämänpäiväisessä puolustusministereiden kokouksessa oli kyse poliittisen tuen antamisesta Ranskalle.

– Tässä on kyseessä tietynlainen historiallinen sarankohta, jossa testataan mitä turvatakuut käytännössä tarkoittavat. Jonkinlainen käännekohta tämä voi olla EU:n puolustusyhteistyölle.

Laki nopeutetussa aikataulussa

Eduskuntaan on tulossa lakiesitys, joka mahdollistaisi sotilaallisen avunannon EU:n turvatakuiden puitteissa. Niinistö kertoo, että se tuodaan eduskuntaa jo ensi vuoden alussa. Alun perin lakia oli määrä käsitellä vasta keväällä.

Uusi laki mahdollistaisi myös sotilaallisen avunannon Ruotsille, joka ei ollut mahdollista taannoin sukellusvenejahdin aikaan.

Turvatakuiden käyttöönotto ei vaadi muodollista EU-päätöstä. Maat toimivat kahdenkeskeisesti, vaikka jäsenmaa esittää Euroopan unionia aktivoimaan keskinäisen avunannon lausekkeen, joka on osa Lissabonin sopimusta.