1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyspalvelut

Pohjois-Savon liittoa esitetään itsehallintoalueen muodostajaksi

Pohjois-Savon sote-hanketta ohjaava ryhmä esittää maakuntahallitukselle, että Pohjois-Savon liitto valitaan väliaikaiseksi organisaatioksi itsehallintoalueen muodostamiseen liittyvissä tehtävissä. Se toimisi siihen asti, kunnes itsehallintoalueen valtuusto on valittu.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Potilaita sairaalassa.
Kalevi Rytkölä / Yle

Pohjois-Savon liittoa esitetään sote-uudistukseen liittyvän itsehallintohallintoalueen muodostajaksi.

Pohjois-Savon sote-hankkeen (PoSoTe) ohjaus- ja seurantaryhmä esittää maakuntahallitukselle, että Pohjois-Savon liitto toimisi väliaikaisena organisaationa siihen saakka, kunnes itsehallintoalueen vaalit on järjestetty ja sen valtuusto on aloittanut toimintansa.

Ensimmäisten maakuntavaalien on arvioitu olevan aikaisintaan vuonna 2017 tai 2018. Vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä on tarkoitus siirtää kunnilta ja kuntayhtymiltä itsehallintoalueille vuoden 2019 alusta lähtien.

Kovan väännön jälkeen solmitun sote-sovun mukaan Suomeen muodostuisi 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta.

Organisaatioon tarvitaan monia osaajia

Väliaikaisen organisaation tehtävänä on luoda itsehallintoalueille organisaatio, joka voi valmistella järjestämisvastuun ja siihen liittyvän palvelujen tuottamisen siirtymistä kunnilta ja kuntayhtymiltä itsehallintoalueille, kerrotaan sote- ja aluehallintouudistusta valmistelleen selvitystyöryhmän ehdotuksessa.

Väliaikaisen organisaation toiminta rahoitetaan valtion talousarviossa tähän olevasta määrärahasta.

– Pohjois-Savon liitto sopii tehtävään, koska meillä on aluekehittäjän rooli. Isäntäorganisaationa rekrytoisimme osaajia eri tahoilta valmistelutöihin, hallintojohtaja Tarja Miettinen kertoo.

Osaajia todella tarvitaan monesta eri paikasta, sillä itsehallintoalueelle tullee sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi pelastuslaitosten, ELY-keskusten ja maakuntaliiton tehtäviä.

Sote-järjestäjiä kannustetaan yhteistyöhön

Ohjaus- ja seurantaryhmä suosittelee myös kaikkia Pohjois-Savon sote-järjestäjiä sitoutumaan yhteistoimintaan kolme vuotta kestävän siirtymävaiheen aikana.

Yhteistyöryhmä arvioisi muun muassa henkilöstön palkkaukseen ja investointeihin liittyvät kysymykset. Yhteistyöryhmä tekisi sen jälkeen ehdotuksen yhteistyön toteuttamisesta, mutta lopullinen päätösvalta jäisi kuitenkin kunnalle tai sote-organisaatiolle.

Yhteistyöryhmässä ovat edustettuina kaikki nykyiset tuotantokuntayhtymät, itsenäiset kuntatuottajat ja sosiaalihuolto. Ryhmän puheenjohtajana toimii Markku Tervahauta.

Ohjaus- ja seurantaryhmän puheenjohtaja Seppo Kääriäisen (kesk.) mukaan yhteisarvioinnilla varmistettaisiin tulevan itsehallintoalueen taloudellinen toiminta sekä edistettäisiin yhtenäistä palkka- ja henkilöstöpolitiikkaa ja yhtenäisiä malleja osaamisen johtamiselle.

Lue seuraavaksi