1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viljakkalan koulun pitkä uhkauspiina on viimein ohi – myös pahimpaan ehdittiin varautua

Poikkeuksellinen tilanne on yhdistänyt ihmisiä, mutta myös kauhistuttanut koko Viljakkalan kylää. Opetuspäällikkö kiittelee koulun henkilökuntaa ja poliisia esimerkillisestä toiminnasta.

Kuva: Sanni Mattila / Yle

Ylöjärvellä huokaistiin tiistaina helpotuksesta, kun Sisä-Suomen poliisi ilmoitti ottaneensa kiinni 14-vuotiaan pojan epäiltynä väkivaltaisten uhkausviestien lähettämisestä Viljakkalan koulun ja Ylöjärven koulutoimen virkamiehille. Epäilty on Viljakkalan koulun kahdeksasluokkalainen oppilas.

– Olemme kovin helpottuneita. Tässä kulminoituu kymmenen kuukauden kova työ ja huoli kaikkien turvallisuudesta. Nyt pääsemme miettimään, miten jatkamme turvalliseen tulevaisuuteen, kertoo Ylöjärven kaupungin opetuspäällikkö Leena Pöntynen.

Ensimmäiset uhkausviestit Viljakkalan koululle lähetettiin helmikuun alussa. Yhtenä päivänä uhkauksia saivat myös Ylöjärven lukio ja neljä muuta paikkakunnan koulua.

Viestien lähettely jatkui syksyllä koulujen kesäloman jälkeen. Uhkauksissa alkoi esiintyä sellaisia viitteitä, joiden perusteella uhkailijan arveltiin kuuluvan koulun yhteisöön. Opetushenkilökunta ja poliisi alkoivat jälleen tehdä yhteistyötä ja tarkkailla oppilaiden käyttäytymistä ja poissaoloja. Lopulta epäillyn henkilöllisyys selvisi koulun, Sisä-Suomen poliisin ja keskusrikospoliisin kyberkeskuksen yhteistyöllä.

– Tiesimme missä mennään, mutta toki tieto siitä, että uhkaaja on koulun oppilas, oli kovin surullinen kaikille, Pöntynen sanoo.

Ylöjärven kaupungin opetuspäällikkö Leena Pöntynen. Kuva: Sanni Mattila / Yle

Unettomia öitä

Uhkausviestit ovat aiheuttaneet paljon päänvaivaa niin Ylöjärven opetustoimelle, koululaisille kuin heidän vanhemmilleen. Viime kevään aikana huolestuneet vanhemmat reagoivat uhkausviesteihin hakemalla lapsensa pois koulusta.

Pöntysen mukaan ensimmäisen uhkausaallon viestit tulivat öiseen aikaan, joten myös kaupungin ja koulun henkilöstö joutuivat valvomaan yönsä valmistelutöitä tehden. Kymmenen kuukauden aikana koulun henkilökunnalle lähetettiin yhteensä 54 erilaista viestiä, joissa koulua uhattiin muun muassa pommien räjäyttämisellä.

Jokainen viesti otettiin aina täysin totena. Missään kohtaa emme ajatelleet, että tämä olisi ilkivaltaa, johon emme suhtaudu vakavasti.

Leena Pöntynen

– Jokainen viesti otettiin aina täysin totena. Missään kohtaa emme ajatelleet, että tämä olisi ilkivaltaa, johon emme suhtaudu vakavasti. Jokainen koulupäivä järjestettiin niin turvallisesti kuin mahdollista.

Pöntysen mukaan Viljakkalan koulun opetushenkilöstö toimi esimerkillisesti koko uhkausviestien synkistämän ajanjakson ajan.

– Kukaan opettajista ei ole koskaan jäänyt pois työstään. Uskon vahvasti, että lasten luottamus aikuisia kohtaan luo turvallisuudentunnetta kaikista eniten, Pöntynen toteaa.

Poliisi kävi koululla niinä päivinä, kun uhkausviestejä tuli, ja keväällä Viljakkalan koulussa oli paikalla myös vartija.

– Jossain vaiheessa alkoi tuntua siltä, että lapset kokivat vartijan ennemmin häiritsevänä kuin turvallisuudentunnetta lisäävänä, Pöntynen sanoo.

Viljakkalan koulun henkilöstön apuna on uhkausten ajanjakson aikana toiminut kriisipsykologi. Pöntysen mukaan myös kuraattorit ja psykologit ovat tukeneet uhkauksia saaneita kouluja.

– Siihenkin tilanteeseen olimme varautuneet, että uhkaus todella tapahtuisi, Pöntynen sanoo.

– Uskallan sanoa, että Viljakkalan koulu on varmaankin koko maailman turvallisuusvarautunein koulu.

Ammattiauttajia tuplamiehityksessä

Viljakkalassa voidaan viimein totutella tavalliseen arkeen, mutta Pöntysen mukaan perheiden ja koululaisten tarpeita kuunnellaan nyt tarkalla korvalla. Hänen mukaansa poikkeuksellinen tilanne on yhdistänyt ihmisiä, mutta myös kauhistuttanut koko Viljakkalan kylää.

Olen äärettömän ylpeä siitä taitavasta porukasta, joka on vetänyt tätä kymmenen kuukautta kestänyttä murhenäytelmää.

Leena Pöntynen

– Olemme varautuneet opettajakunnan kanssa keskustelemaan asiasta. Meillä on tuplamiehitys kuraattoreita ja psykologeja. Lisäksi saamme seurakunnan nuoriso-ohjaajia avuksi, sanoo Pöntynen.

Pöntysen mukaan kaupungin lastenpsykiatrien kanssa suunnitellaan myös pidempikestoista seurantaa Viljakkalan koululaisille.

– Kukaan ei voi tietää, miten lapset suhtautuvat pitkäkestoiseen uhkaan.

Opetuspäällikkö uskoo, että Viljakkalan koululla on eväitä lähteä nyt rakentamaan uudenlaista turvallisuuden tunnetta.

– Olen äärettömän ylpeä siitä taitavasta porukasta, joka on vetänyt tätä kymmenen kuukautta kestänyttä murhenäytelmää. Viljakkalan koulu on mielestäni aina ollut erityisen positiivinen koulu.

Poliisin mukaan 14-vuotias epäilty on luovutettu sosiaaliviranomaisten huostaan.

– Toki toivon, että tulee päivä, jolloin hän voi hyvittää nuoruuden hölmöilynsä. Toivottavasti hän ja hänen perheensä saavat apua tilanteeseensa. Tämä ei ole helppoa kenellekään, toteaa Pöntynen.