1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Mittari ei ole värähtänyt" – nuoret osaavat juhlia ilman päihteitä

Kainuussa suurin osa nuorista ei käytä päihteitä, sanoo Kajaanin kaupungin nuorisosihteeri. Sellaisiakin nuoria kuitenkin on, jotka käyttävät paljon päihteitä. Heidän kohdallaan ongelmat kasaantuvat, kun koulunkäynti ei suju ja rahat ovat lopussa.

Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Suurin osa kainuulaisista nuorista ei käytä päihteitä, mutta paljon päihteitä käyttävillä on ongelmia. Näin sanoo Kajaanin kaupungin nuorisosihteeri Eija Pyrrö. Myös valtakunnallisesti nuorten päihteiden käyttö on vähenemään päin.

– Kun nuori käyttää runsaasti päihteitä, ongelmat kasautuvat. Tulee esimerkiksi taloudellisia ongelmia, ja koulunkäynti seisoo, Pyrrö sanoo.

Hänen mukaansa Kainuussa pyörivät samat huumausaineet kuin muuallakin Suomessa ja maailmalla. Nuoret hankkivat niitä ostamalla, kasvattamalla itse sekä kavereiden kautta.

– Syynä on usein kokeilunhalu. Joillakin on myös kuva, että päihteiden kokeileminen kuuluu aikuistumiseen, Eija Pyrrö sanoo.

Lisäksi nuorilla on samoja syitä käyttää päihteitä kuin aikuisillakin. Niitä voidaan ottaa seurustelun ohella tai juhlimistarkoitukseen. Niistä haetaan myös lohtua kun maailma murjoo.

Mielekäs tekeminen ehkäisevä tekijä

Kainuussa koetetaan ehkäistä nuorten päihteiden käyttöä tarjoamalla vaihtoehtoista ohjelmaa. Esimerkiksi torstaina nuorille järjestetään MusicAgainst Drugs -tapahtuma.

Joillakin on kuva, että päihteiden kokeileminen kuuluu aikuistumiseen.

Eija Pyrrö

– Aikaisemmissakin päihteettömissä tapahtumissa on käynyt useita satoja nuoria, eikä mittari ole värähtänyt. Kajaanilaiset nuoret osaavat juhlia ilman päihteitä, Eija Pyrrö sanoo.

Hänen mukaansa Kajaanissa pyritään siihen, että päihdekokeilut siirtyisivät myöhemmälle iälle, jolloin päihteisiin ei liity enää ihannointia.

Myös kehittämispäällikkö Joni Söderman Music Against Drugs -tapahtumasta arvelee, että mielekäs tekeminen on tärkeä ehkäisevä tekijä nuoren päihteiden käytölle.

– Jos kokee, ettei ole mahdollisuuksia muuten harrastaa tai osallistua, voi ajautua päihteiden pariin. Toki se on yksilöllistä ja monen tekijän summa.