1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viljakkalan koulu-uhkaukset voivat ahdistaa lasta pitkään – "Lähipiirin tuki on tärkeintä"

Viljakkalan koulun oppilaat tarvitsevat tukea ja seurantaa vielä kauan kuukausia kestäneen piinan jälkeen. Oma perhetausta voi vaikuttaa traumasta selviytymiseen.

Kuva: Yle / Riikka Nurmi

Koulun nettiuhkaukset ovat jättäneet jälkensä niin oppilaisiin kuin vanhempiinkin Ylöjärven Viljakkalassa. Traumasta voi kuitenkin selvitä, kertoo Suomen koulusurmia tutkinut psykologi Tuija Turunen.

Turusen vuosi sitten valmistunut tutkimus osoittaa, että psykologinen tuki ja sen jatkuvuus tekee hyvää väkivaltatilanteessa henkisiä vahinkoja kokeneelle. Koulusurmista selviytymisestä saatua tietoa voi soveltaa myös Viljakkalan uhkaustapaukseen.

Ihmisen luontaiseen kykyyn selvitä traumasta täytyy luottaa. Vaikeita tapahtumia käsittelevälle ihmiselle voidaan kertoa, että tilanteeseen on tavallista reagoida hyvinkin monella eri tavalla.

– Ylivireä olo ja painajaiset ovat tavallista järkyttävän tapahtuman jälkeen, muistuttaa Turunen.

Lähipiirin tuki on kuitenkin tärkeintä. Läheltä saatu apu vaikuttaa siihen, miten uhan kokemuksesta tai järkyttävästä tapahtumasta toipuu.

– Jos on tottunut pyytämään tukea ja apua, niin tilanne on parempi. Sellaiset, jotka eivät voi tai osaa hakea apua läheisiltään, tarvitsevat enemmän ammattiapua, arvioi Turunen.

Seuranta kasvattaa luottamusta

Etenkin alkuvaiheessa trauman kokenut tarvitsee tukea, mutta myös tuen jatkuvuus on tärkeää, koska oireet voivat tulla viiveellä. Turusen tutkimuksessa käytetty kahden vuoden seurantajakso näyttää riittävältä.

– Olisi hyvä, että tukea antavat ihmiset olisivat samoja. Siten voidaan rakentaa luottamusta ja jatkuvuutta, sanoo Turunen.

Psykologiselle tuelle on tarvetta tänä päivänä.

– Viime aikojen ikävät uutiset ovat horjuttaneet perusturvan tunnetta. Siksi näitä konsteja tarvitaan, toteaa Turunen.

Uhkailijaksi epäilty on koulun oppilas

Viime helmikuusta lähtien Viljakkalan koulun henkilökunnalle lähetettiin yhteensä 54 erilaista viestiä, joissa uhattiin muun muassa pommien räjäyttämisellä tai saapumisella koululle erilaisilla aseilla varustautuneena. Useissa viesteissä vaadittiin koulun evakuoimista, jotta väkivallan teot voitaisiin siten estää. Kaikki viestit lähetettiin internetin anonyymisovelluksia hyväksi käyttäen siten, että viestien lähettäjää ei voitu saada selville teknisesti seuraamalla.

Sisä-Suomen poliisi kertoi tiistaina ottaneensa kiinni 14-vuotiaan pojan, jota epäillään uhkausviestien lähettämisestä. Poika on Viljakkalan koulun oppilas. Hänet on luovutettu sosiaaliviranomaisten huostaan. Kuulusteluissa epäilty on kiistänyt lähettäneensä viestejä.

Poliisi ei ole saanut tutkinnassa viitteitä siitä, että epäilty olisi konkreettisesti valmistautunut väkivaltaisen teon tekemiseen.

Viljakkalan koulun apuna on uhkausten aikana toiminut psykologeja ja kuraattoreja.