Nauti pimeästä vuodenajasta: Kukaan ei näe liikakiloja, pölypalloja tai rönttövaatteita

Pimeää aamulla, pimeää illalla. Siinä välissä harmaus, jonka läpi on taaperrettava. Ei kannata vaipua epätoivoon. Pimeään vuodenaikaan sisältyy paljon hyvää ja onnellista.

terveys
grafiikka
Leena Luotio / Yle Uutisgrafiikka

Pimeys on peitto, jonka mieluusti vetäisi aamulla päälleen ja jatkaisi unta. Sängystä ylös nouseminen ja arkirumban pyörittäminen tuntuvat vaativan ylitsepääsemättömän paljon voimia. Varsinkin jos yöuni on katkonaista tai aamulla tuntuu, ettei ole vielä nukahtanutkaan.

Monta viikkoa yhtä ja samaa pimeää. Miten tästä taas selvitään?

Hyvin. On löydettävä pimeän valoisat puolet. Niitäkin on, vakuuttavat asiantuntijat.

– Tämä on hienoa aikaa parisuhteelle. Tämä on pesänrakennuksen aikaa. Nyt tehdään talvimajaa. Rakennetaan lämmintä ja rakastavaa kotia, sanoo Väestöliiton Perhekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

Pimeys on hieno juttu myös makuuhuoneessa.

Heli Vaaranen

Seikkailua makuuhuoneessa

Pimeys tuo myös suojaa.

– Kukaan ei huomaa ja näe painon nousua ja kurveja. Vasta keväällä voi taas miettiä lisäkiloja. Pimeys on hieno juttu myös makuuhuoneessa. Siitä vaan seikkailemaan yhdessä kumppanin kanssa makuuhuoneen puolella kurveineen kaikkineen, kehottaa Heli Vaaranen.

– Toisaalta taas voit lähteä ulkoiluttamaan koiraa rönttövaatteissa, koska kukaan ei huomaa ja näe. Pimeys on valtavan suojaisaa ja turvaisaa. Pimeässä voit nähdä kuunsirpin tai täysikuun. Voimme syventyä omiin ajatuksiimme, omaan maailmaan ja olla henkisesti talviunilla.

Marraskuu on mahdollisuuksien kuukausi.

– Kannattaa vain ryhtyä tekemään asioita, jotka tekevät itselle hyvää, kannustaa tiimipäällikkö, psykologian tohtori Salla Toppinen-Tanner Työterveyslaitoksesta.

Toppinen-Tannerin mielestä yksi on ystävien tapaaminen.

– Helposti tulee ajatelleeksi, että nyt ei jaksa, ei ole aikaa. Mutta kun yhteinen aika järjestyy, huomaa, että ystävien tapaamisesta saa paljon voimaa.

Heli Vaaranen suosittelee ruoanlaittoa.

– Mikä on parempaa kuin tehdä yhdessä hyvää ruokaa. On aikaa nauttia siitä. En usko, että keväällä tehdään samalla lailla ruokaa yhdessä.

– Tähän vuodenaikaan kuuluvat levollisuus, kirjat ja musiikin kuuntelu. Niihin voi keskittyä, koska ei ole paljon muita virikkeitä, eikä tapahdu paljon. Voi piirtää, väritellä aikuisten värityskirjoja, mikä on valtavan rauhoittavaa, Vaaranen sanoo.

Sohva on kuin magneetti, joka vetää puoleensa ja käsi hamuaa syötävää ja juotavaa. Vaarasen mielestä sohvalle köllähtämisessä ei ole mitään pahaa, kunhan ensin käy ulkoilemassa.

– Tässä säässä on särmää. Tämä on säätila, jossa ponnistellaan töihin, lenkille tai kirjastoon. Tietää tehneensä jotain, kun ylittää torin huimassa sateessa ja räntätuiskussa hiukset märkinä.

Tämä on villapeittoasukkien extremeaikaa.

Heli Vaaranen

– Sohva ja vuode on ihania paikkoja, kun on liikkunut ulkona ja tulee kotiin, käy suihkussa ja menee siihen löhöilemään. Tämä on villapeittoasukkien extreme-aikaa. Ei voi olla parempaa luomutunnetta kuin vetää villasukat jalkaan syysmyrskysäässä ponnistelun päätteeksi, Heli Vaaranen jatkaa.

Ulkoilua suosittelee myös Salla Toppinen-Tanner.

– Kolmen tunnin ulkoilu lasten kanssa virkistää usein enemmän kuin pitkät nokoset sohvalla.

Valittaminen ei voimaannuta

Jos pimeys tuntuu tukahduttavalta, voi oma asenne olla kuin kirkasvalolamppu. Pimeässä koti näyttää pölyttömältä ja ikkunat hämärässä

grafiikka
Leena Luotio / Yle Uutisgrafiikka

puhtailta.

– Suurin osa elämästä on arkea ja siksi on tärkeää, että arkipäivät ovat hyviä. Jos tuntuu, että päivittäin jotain on pielessä, täytyy muuttaa omaa elämäänsä. Arki on arvokasta, sanoo Salla Toppinen-Tanner Työterveyslaitoksesta.

– Omalla asenteella on todella suuri merkitys pimeänä aikana. Ongelmia ei pidä vähätellä, mutta ei myöskään etsimällä etsiä valituksen aiheita. Ihmiset haluavat pääsääntöisesti toisilleen hyvää ja useampiin asioihin on löydettävissä ratkaisu.

Salla Toppinen-Tanner muistuttaa, että työnteko voi olla erityisen raskasta, jos koko työporukka raahustaa päivästä toiseen kuin sumussa vailla iloa.

– Työyhteisöissä hyvät ja huonot asiat sekä tunnelmat tuppaavat tarttua ihmisestä toiseen. Kannattaa siksikin tuoda esille myönteisiä asioita. Joskus töissäkin on paikallaan järjestää jotain ekstraa ja hauskaa, vaikka yhteinen glögihetki työkavereiden kanssa tai kävelyretki ulos. Jotain normaalista poikkeavaa. Se yleensä riittää avaamaan uusia näkökulmia ja antaa voimaa jaksaa töissä.

Nyt on harmaata, mutta eivät nämä viikot kestä ikuisesti.

Salla Toppinen-Tanner

Talven jälken tulee kevät

– Ei kannata antaa pikkurilliä pahantuulisuudelle, koska se voi viedä koko käden. Mikä tuhlaus, jos on viikkokausia pahantuulinen sään vuoksi. Pimeä aika on jokavuotinen juttu, sanoo Väestöliiton perhekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

Samasta muistuttaa myös Salla Toppinen-Tanner.

– Pimeä vuodenaika on normaalia elämää. Ihmisten täytyy tottua, että toiset asiat toistuu aina uudelleen. Nyt on harmaata, mutta eivät nämä viikot kestä ikuisesti. Talven jälkeen tulee kevät ja kesä. Näin elämä menee.