”Kyllä tää aika rapistunut talo on” – VVO tuplasi Petri Tyyskän vuokran

Viime huhtikuussa Petri Tyyskä joutui vetämään hermosavut asuntonsa ikkunasta Espoon Pohjois-Tapiolassa. Hän oli saanut talon uudelta omistajalta kirjeen. Se kertoi rajusta vuokrankorotuksesta.

A-studio
Petri Tyyskä sai viime huhtikuussa rajun vuokrankorotuskirjeen.
Petri Tyyskä sai viime huhtikuussa rajun vuokrankorotuskirjeen.Yle

– Piti huhtikuun loppuun mennessä palauttaa allekirjoitettuna se uusi vuokrasopimus. Jos sitä ei allekirjoittanut, niin se tarkoitti, että se on irtisanominen, Tyyskä muistelee.

Tyyskän 25 neliön yksiön vuokra lähes kaksinkertaistui marraskuun alussa vajaasta 300 eurosta 580 euroon.

– Sitä perusteltiin semmoisella asialla, että tässä ympärillä olevat vuokratalot ovat sitten samaa hintatasoa, Tyyskä kertoo.

Talon omistaa nyt Suomen suurin vuokra-asuntoyhtiö VVO, joka osti sen Tapiolan Lämmöltä. Talo kuuluu VVO:n markkinaehtoisiin Lumo-taloihin. Yhtiön mukaan Lumo on syntynyt halusta tarjota parasta mahdollista vuokra-asumista.

Petri Tyyskä puistelee päätään.

– Ei tää häävisessä kunnossa oo, kyllä tää aika rapistunut talo on.

-
Yle Uutisgrafiikka

Korotus maksetaan asumistuella

Kun VVO:n vuokrankorotuskirje tuli huhtikuussa, Tyyskä alkoi laskea, miten hän selviää työttömänä vuokran tuplaantumisesta.

Tyyskä saa reilun 500 euron peruspäivärahan kuussa. Kun vuokra oli vajaat 300 euroa, hän sai asumistukea reilut 200 euroa ja toimeentulotukea 30 euroa.

Vuokrankorotuksen jälkeen asumistuki nousi vajaaseen 400 euroon ja toimeentulotuki reiluun 100 euroon. Elämiseen pitää jäädä vuokranmaksun jälkeen reilut 400 euroa.

Asukkaat valittivat

– Ei ole todellakaan kohtuullinen tämä vuokrankorotus. Tässä olisi ymmärtänyt, että yksiössä vuokra olisi noussut muutaman kympin ja kaksiossa ehkä 100 euroa, Tyyskä päivittelee.

Vuokran tasokorotus voi olla hyvän vuokraustavan mukaan korkeintaan 15 prosenttia. VVO korotti vuokria Tietäjäntie 3:ssä yksiöissä jopa yli 100 prosenttia.

VVO:n mukaan talon poikkeuksellisen edulliset vuokrat nostettiin markkinatason alahaarukkaan.

– Irtisanomismenettelyllä vuokran voi aina nostaa nykyisen lainsäädännön mukaan tälle käyvälle tasolle, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita huomauttaa.

Asukkaat ovat valittaneet vuokrankorotuksista kuluttajariitalautakuntaan.

Aiheesta myös keskiviikon A-studiossa TV1:ssä klo 21.05