Talouselämä: Metsäyhtiöt vaativat demaripomolta ja ammattiliitolta tuntuvia korvauksia

Vaatimus liittyy vuoden 2012 työtaisteluun, jossa Pro aikaisti lakkoaan ennakkoon ilmoitetusta. Vuosi sitten korkein oikeus linjasi, että työtaistelutoimiin liittyen syyteoikeus oli vain työriidan neuvotteluosapuolena toimineella taholla, ei yrityksillä, joissa lakko pidettiin.

politiikka
 SDP:n Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa Helsingissä.
SDP:n Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa Helsingissä tiistaina 17. marraskuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suuret metsäyhtiöt vaativat SDP:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä ja hänen tuolloin johtamaltaan ammattiliitto Prolta noin 700 000 euron korvauksia tänään Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä, kertoo Talouselämä (siirryt toiseen palveluun).

Oikeuskäsittely liittyy vuoden 2012 työriitoihin, kun paperiteollisuuden työehtosopimuksesta neuvoteltiin. Pro oli tuolloin ilmoittanut ajoissa lakosta, mutta sitä päätettiin puheenjohtaja Rinteen päätöksellä aikaistaa, kun työnantajat alkoivat liiton mukaan "laajamittaisesti värvätä lakkorikkureita" tehtailta.

Haasteen jättäneisiin yhtiöihin lukeutuvat muun muassa Stora Enso, UPM ja Metsä Group. Pro kiistää vaatimukset perustuen siihen, että sen mukaan ilmoitusaikaa koskeva sääntö on lain kuollut kirjain, jonka noudattamatta jättäminen on vuosikymmeniä ollut maan tapa.

Pro ja Antti Rinne ovat olleet oikeudessa aiemminkin, kun 16 Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritystä vaati rangaistusta vastaavanlaisessa tapauksessa.

Tuolloin korkein oikeus linjasi (siirryt toiseen palveluun), että työnseisauksesta ilmoittaminen ennakkoon edistää ensisijaisesti työriitojen sovittelua, eikä yrityksillä, joissa lakot oli pidetty, tämän vuoksi ollut asianomistaja-asemaa liittyen työriitojen sovittelusta annetun säännöksen rikkomiseen, vaan syyteoikeus olisi kuulunut työriidan neuvotteluosapuolena tuolloin toimineelle Teknologiateollisuus ry:lle.