Ärsyttääkö paperilaskusta maksettava lisä? Korkein oikeus pohtii sen kohtaloa

Puhelinlaskun paperiversiosta joutuu usein maksamaan ylimääräistä. Käytäntö asettaa eriarvoiseen asemaan heidät, jotka eivät pysty laskuja sähköisesti vastaanottamaan. Korkeimmalta oikeudelta odotetaan ratkaisua lisämaksujen poistamisesta mahdollisesti myös muiden laskujen osalta alkuvuoden aikana.

Kotimaa
Paperilasku.
Tiina Jutila / Yle

Kuluttaja-asiamies vei puhelinliittymien paperilaskuista perittävän lisämaksun markkinaoikeuden ratkaistavaksi jo vuonna 2013. Seuraavana vuonna annetun ratkaisun mukaan 1,90 euron ja sitä suurempien lisien periminen kiellettiin. Maksullisia paperilaskuja ei kuitenkaan kokonaan kielletty. Kuluttaja-asiamies päätti hakea ratkaisuun valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

– Haluamme selvittää voidaanko paperilaskusta veloittaa ollenkaan. Kuluttaja-asiamies lähtee siitä, että paperilasku on puhelinliittymien tavanomainen laskutustapa eikä siitä saisi veloittaa erillistä maksua. Kaikilla ei ole edes mahdollisuutta vastaanottaa laskuja sähköisesti, kertoo Kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula.

Päätös voi koskea myös muita laskuja

Paula Hannula arvioi, että korkein oikeus antaa ratkaisun asiassa vuoden alussa.

– Odotamme ratkaisua myös siihen, koskeeko periaate kaikenlaisia palveluja vai pelkästään välttämättömyyspalveluja.

Hannulan mukaan tämä tarkoittaisi sitä, että laskutuslisää ei mahdollisesti saisi periä ainakaan puhelin-, sähkö- ja vesilaskuista.