Schjerfbeckin taulussa on salaisuus – video

Helene Schjerfbeckin teos Vaaleatukkainen tyttö on jo itsessään aarre. Erityisen kiinnostavaksi taulun tekee kuitenkin sen takaa paljastunut hahmotelma toista teosta varten.

kuvataide
Helene Schjerbeckin teoksen takaa paljastuu toisen teoksen luonnos.
Claude Piening showing a journalist how Schjerfbeck used to paint on both sides of her canvases.

Kädet selän takana seisova mieshahmo on luonnos Schjerfbeckin kuuluisasta Kuvakudos-maalauksesta. Kun Schjerfbeck oli saanut Kuvakudos-luonnoksen valmiiksi, sille ei ollut enää käyttöä. Hän käänsi kankaan ympäri ja alkoi maalata toiselle puolelle Vaaleatukkainen tyttö -teosta.

Schjerfbeck oli tunnettu siitä, että hän toisinaan kierrätti taulukankaita. Syynä oli se, että materiaali oli kallista, eikä Schjerfbeckillä ollut varaa heittää hyvää kangasta pois, selittää Sotheby`s huutokauppakamarin eurooppalaisen taiteen asiantuntija Claude Piening.

Sotheby`s huutokauppaa _Vaaleatukkainen tyttö _-teoksen sekä kolme muuta Schjerfbeckin työtä joulukuussa Lontoossa.

Vaaleatukkainen tyttö _-teoksen lähtöhinta on lähes miljoona euroa. Sama lähtöhinta oli myös kaikkien aikojen kalleimmalla Schjerfbeckin maalauksella, vuonna 2008 Sotheby`ssä myydyllä _Tanssiaiskengät-teoksella. Sen hinta kohosi huutokilpailussa lopulta lähes neljään miljoonaan euroon.