Hyppää sisältöön

Pizzapohjalla jongleeraus kertoo intohimosta, mutta auttaa myös tasaisen pohjan saamiseksi – video

Pizzayrittäjä innostui opettelemaan pizzapohjan heittelyä, kun näki italialaisten tekevän sitä.

Pertti Laitinen.

Lähes 24 vuotta pizzayrittäjänä toiminut Pertti Laitinen ei ole aivan tavallinen pizzan leipoja. Hän nimittäin pystyy tarvittaessa heittelemään pizzapohjaa helpon näköisesti ja onpa taidokkaan näköisestä touhusta oikeasti hyötyäkin pizzan valmistuksessa.

– Pizzan heittäminen saa aikaan taatusti tasalaatuisen pohjan, se on yhtä tasainen joka paikasta. Ja kertoohan se intohimosta pizzaan, että on moisen taidon opetellut. Vuonna 1993 näin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa, kuinka italiaanot heittelivät pizzapohjia ja se teki valtavan vaikutuksen. Siitä se into lähti.

Tasainen pizzapohja onkin yksi hyvin pizzan salaisuuksista. Pohjan täytyy olla sopivasti kohotettu, käsin leivottu ja tasainen.

– Lisäksi hyvässä pizzassa on oikea määrä tomaattikastiketta, juustoa ja täytteitä. Paistaminen on myös äärimmäisen tärkeää, uunin tulee olla laadukas ja hyvä, Kajaanissa yrittäjänä vuosina 1990–92 toiminut Laitinen mainitsee.

Pizzan heittäminen saa aikaan taatusti tasalaatuisen pohjan.

Pertti Laitinen

Tyypillisimmät virheet pizzan tekemisessä liittyvät juuri pohjaan, täytteisiin ja paistamiseen. Laitinen antaa kotileipojalle muutaman vinkin siitä, kuinka pizzaa kannattaa tehdä.

– Kannattaa varata hyvät raaka-aineet ja muistaa, että erilaisia jauhoja voi sekoittaa keskenään. Netistä löytyy miljoonia reseptejä, joten siitä vain kokeilemaan rohkeasti, Laitinen kannustaa.

Parhaillaan pizzoissa uudeksi trendiksi ovat tulossa texmex -ruokiin liittyvät raaka-aineet. Lisäksi gluteenittomat ja kasvispitoiset pizzat ovat suosittuja.

– Esimerkiksi gluteenittomien pizzojen määrä on noussut aivan älyttömästi. Ehdoton edellytys on tänä päivänä niiden tekeminen, sillä jos emme tekisi niitä, iso asiakaskunta jäisi pois, Turussa nykyisin toimiva pizzayrittäjä kertoo.

.
.