Lapissa rauha – vakituiset ja vuokratyöväki selvittelevät Postin ruuhkaa yhdessä

Rauha säilynee ainakin kaksi viikkoa postinjakelun osalta Lapissa. Postin Järvi- ja Pohjois-Suomen tuotanto-osaston aluepäällikkö Eikka Urpilainen uskoo, että Lapissa viime viikon jakelukeskeytyksistä syntyneet ruuhkat saadaan purettua tällä viikolla.

Postin Rovaniemen uudessa jakeluterminaalissa ovat työt täydessä vauhdissa. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Eikka Urpilainen uskoo myös, että Lapissa työrauha on turvattu ainakin seuraavan kahden viikon ajalle, koska Lappia koskevaa laillista lakkoilmoitusta ei ole valtakunnansovittelijalle jätetty. Postin työkiistan sovittelu jatkuu valtakunnansovittelijan johdolla.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on jättänyt varoituksen loppuviikosta alkavista työtaistelutoimenpiteistä pääkaupunkiseudulla sekä hieman myöhemmin ensi viikolla Kuopiossa, Jyväskylässä, Tampereella ja Seinäjoella.   

Kiistat SOL:n vuokratyöntekijöiden käytöstä ja perehdyttämisestä ovat rauhoittuneet Lapissa. Postilla on tällä hetkellä Lapissa noin 50 vuokratyöntekijää lajittelu- ja jakelutehtävissä.

Postin tuotannon Järvi- ja Pohjois-Suomen aluepäällikön Eikka Urpilaisen mukaan digitalisoitumisen johdosta tapahtuva postin väheneminen ja kilpailun vapautuminen pakottavat merkittäviin työehtosopimusmuutoksiin.

– Vanha työehtosopimus on vanhalle ajalle tarkoitettu. Sille ajalle jolloin oltiin monopoliasemassa, pohjustaa Urpilainen.

Neljä pääkohtaa muutoslistalla

Postin haluaa muuttaa nykyisen muutosturvan halvemmaksi. Työvuorosuunnittelua halutaan yksinkertaistaa sekä palkkajärjestelmää muuttaa. Näiden lisäksi Posti haluaa mahdollisuuden käyttää vuokratyövoimaa tai alihankintasopimuksia ruuhkahuippujen tasaamiseen.

– Nykyinen muutosturva on ehdottomasti liian kallis. Nyt olemme maksaneet 44 mijoonaa euroa neljässä vuodessa muutosturvakorvauksia. Me halutaan se lakisääteiselle tasolle. Sen lisäksi halutaan joustava työvuorosuunnittelu. Kuuden viikon ennustaminen on liian hankalaa ja sitä haluamme yksinkertaistaa, selittää Järvi- ja Pohjois-Suomen jakelusta ja kuljetuksesta vastaava aluejohtaja Eikka Urpilainen.

– Näiden lisäksi halutaan muuttaa palkkajärjestelmää, koska meillä on 500 erilaista korvausmoduulia tai lisää joten varmasti niitä on muutamia liikaa. Sitä pitää saada yksinkertaistettua, että saadaan siihen myös muita työvaihtoehtoja. Ja tietenkin silloin kun volyymit ovat huipussaan, niin meidän pitää olla mahdollista käyttää vuokratyövoimaa tai alihankintaa, lisää Urpilainen.

Uusia aloja Postin listalle

Posti hoitaa jo nykyisin muun muassa Lapissa kaiken panimoalan jakelun kauppoihin. Lisäksi joidenkin kuntien ja kaupunkien sisäinen postinkulku on postilla. Uusia aluevaltauksia kuitenkin havitellaan olemassa olevien palvelujen lisäämisen ohessa.

Listalla on muun muassa hoiva-, turva- ja kotipalvelut sekä ateriakuljetukset, tien kuntoseuranta liikennevirastolle ja jopa pesula- ja apteekkipalvelut.