Turvapaikanhakija osoittautui konserttiviulistiksi – kotimaisten tähtien kanssa samalle lavalle Kangasalla

Sattuman kautta Samer Saad paljastui taitavaksi alttoviulistiksi. Lainaviulun kanssa hän haluaa nyt tuoda rauhan viestiä turvapaikanhakijoilta suomalaisille. Saad nousee sunnuntaina Kangasala-talon lavalle turvapaikanhakijoiden ja kotimaisten tähtien yhteisessä konsertissa.

Samer Saad
Katso tv-juttu alttoviulisti Samer Saadista

Armas Järnefeltin Kehtolaulu täyttää Kangasala-talon tyhjän salin. Kappale päättyy siihen, kun Samer Saad näppäilee viimeiset sävelet alttoviulustaan.

– Olen iloinen siitä, että saan taas soittaa. Se on tuonut minuun elämän takaisin, Saad sanoo.

Irakilainen turvapaikanhakija Samer Saad on soittanut viulua ja alttoviulua Irakin kansallisessa sinfoniaorkesterissa. Kun hän jätti kotimaansa ja lähti kohti Suomea, soittoharjoitukset jäivät tauolle muutamaksi kuukaudeksi.

Eräänä iltana Kaivannon vastaanottokeskuksessa Kangasalla yksi suomalaisista vapaaehtoisista istahti pianon ääreen ja alkoi soittaa. Saadin ystävä riensi näyttämään soittajalle videoita, joissa Saad käsittelee taitavasti alttoviulua. Saadillle lähdettiin heti hakemaan vanhaa viulua, ja soitto jatkui sinä iltana yömyöhään.

Siitä illasta sai alkunsa Silta Suomeen -konsertti, joka nähdään sunnuntaina 22. marraskuuta Kangasala-talossa. Konsertissa musiikki yhdistää Kaivannon vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat ja kotimaiset artistit. Saadin lisäksi konsertissa esiintyy kangasalalaisia ja kotimaisia tähtiä, kuten Kummelin näyttelijöitä, tangoprinsessa Erika Vikman, laulaja-lauluntekijä Ville Leinonen, lyyrikko-muusikko Heikki Salo ja Uuden päivän Aino eli näyttelijä Inga Sulin.

Konsertin tuotoilla rahoitetaan turvapaikanhakijoiden suomen kielen opetusta ja liikuntamahdollisuuksia.

Musiikki välittää rauhan viestiä

Vanhan viulun tilalle Saad sai konserttia varten lainaan alttoviulun Pirkanmaan musiikkiopistosta. Kangasala-talossa kuullaan sunnuntaina Järnefeltin Kehtolaulun lisäksi kolme muuta suomalaista kappaletta alttoviulisti Saadin ja pianisti Jyrki Lähteenmäen soittamana.

Saad on viihtynyt Suomessa ja toivoo voivansa jatkaa elämäänsä täällä. Haaveena on tuoda tänne myös Irakiin jäänyt perhe. Irakissa Saadin elämä oli niin turvatonta, että hänen oli pakko lähteä. Suomessa muusikko tuntee olevansa turvassa.

Kuva: Marko Melto / Yle

Terrori-iskut Ranskassa painavat kuitenkin Saadin ja muiden turvapaikanhakijoiden mieltä. Iskujen jälkeen he ovat saaneet pahantahtoisia katseita.

– Olen todella surullinen siitä, mitä Ranskassa tapahtui. Samaa tapahtuu Irakissa päivittäin. Siksi pakenimme sieltä ja jätimme kaiken. Toivon todella, että tämä tappaminen loppuu jonain päivänä, sanoo Saad.

Samer toivoo Kangasala-talon sunnuntaisen konsertin välittävän rauhan viestiä turvapaikanhakijoilta suomalaisille.