Vantaan energian mielipide Hiitolanjoesta muuttui – joki onkin merkittävä järvilohen kutujoki

Yhtiö pyrki vuosien ajan estämään kalatien rakentamisen voimalaitokseensa. Hiitolanjoki on Suomen merkittävin luonnonvaraisen järvilohikannan kutujoki.

luonto
Hiitolanjoelta lähtevä luontopolun portaat
Kare Lehtonen / Yle

Lahnakosken vesivoimalan Rautjärven Hiitolanjoella omistava Vantaan Energia tunnustaa nyt joen arvokkaaksi Laatokan järvilohen kutujoeksi.

– Uskon, että asia on näin, Vantaan energian toimitusjohtaja Pertti Laukkanen sanoo.

Vantaan energialla on kestänyt kauan tulla tähän johtopäätökseen Hiitolanjoesta. Vuodesta 2001 saakka yhtiö on pyrkinyt estämään kalatalousvelvoitteidensa lisäämisyritykset Hiitolanjoella.

Venäläiset poistivat esteet alajuoksulta

Viranomaiset aloittivat 2000-luvun alussa vaatia Hiitolanjoen voimalaitosyhtiöiltä, Hiitolanjoen voimalta ja Vantaan energialta, lisävelvoitteita, koska Hiitolanjoesta oli tullut merkittävä Laatokan järvilohen kutujoki.

Tämä johtui siitä, että Venäjä oli poistanut esteet järvilohen nousulta ja järvilohi nousi kutemaan aina Suomen puolen ensimmäiselle voimalaitospadolle Kangaskoskelle saakka.

Vantaan Energia, samoin kuin toinenkin voimalaitosyhtiö Hiitolajoen voima, piti kuitenkin itsepäisesti kiinni väitteestä, että olennaista muutosta joen kunnossa ei ole tapahtunut.

Korkein hallinto-oikeus velvoitti suunnittelemaan kalatien

Viimein pitkien valituskäsittelyjen jälkeen Korkein hallinto-oikeus velvoitti vuonna 2013 voimalaitosyhtiöt tekemään selvitykset kalateiden rakentamisesta Hiitolanjoen voimalaitoksiinsa.

Toimitusjohtaja Laukkanen tunnustaa, että mieli yhtiössä on muuttunut.

– No kyllä me se nyt ihan mielellään rakennetaan.