Yhdysvallat tuomitsee Kagamen valtapyrkimykset Ruandassa

Ruandan senaatti kaavailee maan perustuslakiin muutosta, joka mahdollistaisi presidentti Paul Kagamen valtakauden vuoteen 2034 asti.

Ulkomaat
Ruandan Presidentti Paul Kagame.
Ruandan Presidentti Paul Kagame.Gian Ehrenzeller / EPA

Yhdysvallat on tuominnut Ruandan senaatin pyrkimykset mahdollistaa maan presidentin Paul Kagamen säilyminen vallassa toisen virkakautensa jälkeen. Yhdysvallat kehottaa Kagamea kunnioittamaan maan perustuslakiin kirjattua kahden kauden rajoitusta.

Ruanda on Yhdysvaltain läheisin liittolainen Afrikassa. Yhdyvallat varoittaakin suhteiden heikkenemisestä, jos Kagame pyrkii pysymään vallassa.

Ruandan senaatti hyväksyi tiistaina yksimielisesti jatkokauden mahdollistavat muutokset maan perustuslakiin. Muutosten vahvistaminen vaatii vielä kansanäänestyksen, mutta esityksen ei uskota kohtaavan vastarintaa äänestyskopeissa.

Uudistukset mahdollistaisivat Kagamelle kolmannen 7-vuotiskauden, jonka jälkeen hän voisi pyrkiä kaksi kertaa viisivuotiskaudelle. Tämä tarkoittaa, että Kagame voi pysyä vallassa vuoteen 2034 asti.

58-vuotias Kagame on ollut Ruandan hallinnossa maan verisen sisällissodan päättymisestä lähtien, vuodesta 1994. Hän nousi presidentiksi vuonna 2000, kun maan silloinen presidentti Pasteur Bizimungu erosi tehtävästään. Kagame valittiin presidentiksi vuonna 2003 ja hänen toisen virkakautensa on määrä loppua 2017.

Kagamen hallintoa on kiitelty sisällissodasta toipuvan maan talouden ja yhteiskunnan uudistamisesta. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin syyttäneet hallintoa sananvapauden ja poliittisten oikeuksien rajoittamisesta.

Kagame on aiemmin vihjaillut olevansa valmis jatkamaan presidenttinä. Hän ilmoitti tiistaina viestipalvelu Twitterissä, että jos hän asettuu ehdolle, hän tekee sen ruandalaisten hyvinvoinnin parantamiseksi.

Lähteet: AFP, AP