Brasilia julisti hätätilan kaivosturma-alueelle

Rautamalmikaivoksen jätealtaan murtuminen on saastuttanut Rio Doce -joen noin 500 kilometrin matkalta. Kaivosyhtiö on alustavasti luvannut korvata turman aiheuttamia vahinkoja.

Ulkomaat
mudan tuhoama kylä
Työntekijät etsivät uhreja jätealtaan murtumisen jäljiltä 6. marraskuuta.Antonio Lacerda / EPA

Brasilia on julistanut hätätilan yli 200 kylään maan kaakkoisosassa, jossa rautamalmikaivoksen jätealtaan murtuminen on aiheuttanut laajoja ympäristötuhoja. Kaksi viikkoa sitten kaksi jätealtaan patoa murtui vapauttaen valtavan määrän myrkyllistä jäteliejua ympäristöön Minas Geraisin osavaltiossa.

Jätelieju on saastuttanut Rio Doce -joen noin 500 kilometrin matkalta. Samalla se on tuhonnut viljelysmaita ja tappanut eläimiä.

Liejuvyöry hautasi myös kaivostyöläisten kylän ja surmasi kymmenen ihmistä. Viisitoista ihmistä on yhä kateissa onnettomuuden jäljiltä. Hätätila on voimassa 180 päivää.

Sade uhkaa patojen korjausta

Rautamalmikaivoksen omistava brasilialainen kaivosyhtiö Samarco ilmoitti tiistaina suorittavansa kiireellisiä korjaustöitä murtuneilla padoilla. Yhtiön mukaan toiselle, romahtamisvaarassa olevalle padolle kuljetetaan 500 000 kuutiometriä kiviainesta estämään padon romahtamisen.

Korjaustöiden arvioidaan kestävän reilusta kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Sääennusteet kuitenkin lupaavat alueelle rankkasateita, jotka vaikeuttavat työtä ja lisäävät romahdusriskiä.

Samarco on luvannut korvata turman aiheuttamia ympäristövahinkoja ainakin 260 miljoonan dollarin, eli reilun 240 miljoonan euron edestä. Se ei välttämättä riitä, sillä Deutsche Bank on arvioinut kaivosonnettomuuden siivoustöiden hinnaksi jopa miljardi dollaria.

Samarcon omistaa brasilialainen kaivosyhtiö Vale ja australialainen kaivosjätti BHP Billiton.

Lähteet: AFP, Reuters