1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Obama varoitti kuvernöörejä sotapakolaisten torjumisesta: "Pelkäätte leskiä ja orpoja"

Presidentti Barack Obaman mukaan republikaanipoliitikot käyvät vaalikampanjaa lietsomalla hysteriaa, josta on apua vain Isisille.

turvapaikanhakijat
Presidentti Barack Obama puhumassa Apec-järjestön huippukokouksessa Manilassa.
Presidentti Barack Obama puhumassa Apec-järjestön huippukokouksessa Manilassa. Aaron Favila / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on arvostellut republikaanipoliitikkoja syyrialaispakolaisten vastaisen hysterian levittämisestä Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Hänen mukaansa Yhdysvallat ei ole vahvalla pohjalla, jos sen reaktio terrorismiin perustuu hysteriaan ja riskien liioitteluun.

Obama sivalsi pakolaisia vastustavia kuvernöörejä hätääntyneiden leskien ja orpojen pelkäämisestä. Hän myös arvioi, että lausunnot, joissa syytetään syyrialaispakolaisia turvallisuusriskiksi, ovat lähestyvien presidentinvaalien kampanjointia.

Kristittyjen ja muita uskontokuntia edustavien erottelu on amerikkalaisten arvojen vastaista, ja islamisteille se on vain eduksi, Obama sanoi Manilassa Filippiineillä, jossa hän osallistuu Aasian ja Tyynenmeren talousjärjestön Apecin huippukokoukseen.

– Mieleeni ei tule parempaa rekrytointikeinoa Isisille, Obama varoitti.

Kuvernööreille selitettiin turvapaikkakäytäntöä

Noin puolet Yhdysvaltain osavaltioiden kuvernööreistä on kehottanut presidenttiä jäädyttämään suunnitelman, jonka mukaan Yhdysvaltoihin otettaisiin kevääseen mennessä kymmenen tuhatta syyrialaispakolaista.

Jotta kuvernöörit eivät estäisi päätöstä, Valkoinen talo piti heille tiistaina puolitoistatuntisen valistustilaisuuden. Siinä selitettiin yksityiskohtaisesti, miten perusteellisesti Yhdysvaltoihin pyrkivien pakolaisten taustat selvitetään.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi