Hyppää sisältöön

Yhä useampi ostaa älypuhelimen, Huawei hyötyy

Windows-puhelimien markkinaosuus putosi heinä–syyskuussa alle kahden prosentin.

Huawei-älypuhelin. Kuva: Gregor Fischer / EPA

Kiinalaisen puhelinvalmistaja Huawein osuus älypuhelinmarkkinoilla on noussut kahdeksaan prosenttiin, selviää tietotekniikka-alan konsulttiyritys Gartnerin heinä–syyskuun mobiilimarkkinakatsauksesta. Vuotta aiemmin Huawein osuus oli viitisen prosenttia.

Huawei menestyy kotimarkkinoillaan Kiinassa mutta myös Euroopassa. Eteläkorealaisella Samsungilla on älypuhelinmarkkinoista lähes neljännes ja yhdysvaltalaisella Applella 13 prosenttia. Niiden markkinaosuus on pysynyt kutakuinkin samana verrattuna viime vuoteen.

Älypuhelimien myynti kasvoi maailmanlaajuisesti 15 prosenttia kolmannella vuosineljänneksellä verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuotta aiemmin. Huokeiden älypuhelinten kysyntä kasvaa kehittyvissä maissa, Gartner selittää. Kaikkiaan älypuhelimia myytiin maailmassa kolmessa kuukaudessa runsaat 350 miljoonaa.

– Ihmiset ovat vaihtaneet matkapuhelimiaan älypuhelimiin, sillä niiden välinen hintaero on pieni, selittää analyytikko Anshul Gupta kehittyvien maiden asukkaiden asemaa.

Käyttöjärjestelmissä Googlen Android ja Applen iOS hallitsevat, yhdessä niillä on 98 prosenttia markkinoista. Android-järjestelmä on lähes 85 prosentilla älypuhelinten käyttäjistä.

Microsoftin Windows 10 -käyttöjärjestelmän julkaisu ei Gartnerin mukaan vaikuttanut älypuhelinmarkkinoihin vuoden kolmannella neljänneksellä, sillä Windows-puhelinten markkinaosuus putosi 1,7 prosenttiin. Vuotta aiemmin sen osuus oli kolme prosenttia.