1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kesko ostaa Lähikaupan, Siwat ja Valintatalot suomalaisomistukseen

Kauppahinta on 60 miljoonaa euroa. Myyjä on pääomasijoittaja Triton, jolle Lähikauppa myytiin vuonna 2012.

talous
Mikko Helander.
Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

Ruokakesko ostaa Suomen lähikauppa Oy:n pääomasijoittaja Tritonilta. Lähikaupalla on runsaat 640 Siwa- ja Valintatalo-kauppaa ja yli 4 000 työntekijää. Mahdollisista kauppojen sulkemisista Kesko ei kerro, ennen kuin kauppa toteutuu.

Kesko kertoo pörssitiedotteessaan kaupan velattomaksi hinnaksi 60 miljoonaa euroa. Keskon osakkeet olivat noin yhdeksän prosentin nousussa Helsingin pörssissä sen jälkeen, kun tieto kaupasta tuli.

– Strategiansa mukaisesti Kesko hakee kasvua päivittäistavarakaupasta, perustelee Keskon pääjohtaja Mikko Helander tiedotteessa.

K-ruokakauppoja on tällä hetkellä noin 600.

Suomen lähikaupan liikevaihto oli viime vuonna lähes miljardi euroa. Tappiota ennen veroja se teki runsaat 11 miljoonaa euroa.

– Yrityskauppa avaa uusia mahdollisuuksia palvella suomalaisia. Tämä on ehdottomasti hyvä vaihtoehto myös Suomen lähikaupalle, muotoilee Suomen lähikaupan toimitusjohtaja Ralf Holmlund.

Lähikaupat myytiin Jerseyn veroparatiisisaarelle rekisteröidylle Tritonille vuonna 2012. Triton oli otsikoissa syyskuussa liittyen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) yhtiökytköksiin.

Kesko on tarkentanut lähivuosien sijoitussuunnitelmaansa yrityskaupan ja yleisen taloustilanteen vuoksi. Se näkee tilanteen vaikeana etenkin Suomessa ja Venäjällä. Nyt Kesko arvioi investointiensa laskevan noin miljardista 750 miljoonaan euroon. Keskon liikevaihto oli viime vuonna yli yhdeksän miljardia euroa. Työntekijöitä sillä on lähes 20 000 Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Baltian maissa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

Kauppa toteutunee ensi vuoden alkupuoliskolla. Se vaatii Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksynnän.

– Odotamme päätöstä rauhassa, toimitusjohtaja Helander kuvaili tiedotustilaisuudessa.

Yhtiö oli etukäteen yhteydessä kilpailuviranomaisiin.

Kaupan toteutumisen jälkeenkin S-ryhmä olisi Suomen suurin päivittäistavarakaupan jätti liki 46 prosentin markkinaosuudella.

Lue seuraavaksi