Virpi ja Kati irtisanoutuivat pullaunelmien vuoksi

Laukaalaiset Virpi Kilpeläinen ja Kati Tuunainen ovat tehneet sen mistä monet vain haaveilevat. Naiset luovat rakkaan harrastuksen pohjalta itselleen uutta uraa. Edessä on taikinantäyteinen arki.

Kuva: Jyski Lyytikkä / Yle

Kati Tuunainen on työskennellyt aiemmin perhepäivähoitajana ja Virpi Kilpeläinen puurtanut 16 vuotta kaupan alalla. Kaksikko avaa joulukuun alussa Laukaaseen yhteisen yrityksen, kotileipomon.

Mahtavaa tehdä hyvän ystävän kanssa töitä ja olla itsensä pomo.

Virpi Kilpeläinen

Kohotuskaappi, munkkikeitin, taikinakone, uuni ja jääkaappi leipomoon on jo hankittu, mutta tilat teettävät vielä töitä.

– Pari pakastinta on vielä hakusessa. Sähkötöitä ja putkihommia myös tehdään. Munkkikeitin tai oikeastaan munkkiallas haettiin eilen Oulun läheltä Pudasjärveltä. Ihan uusiin laitteisiin emme ole investoineet, vaan lähdemme aluksi pienestä liikkeelle, kuvailevat Tuunainen ja Kilpeläinen. 

Naiset ovat tunteneet toisensa kouluajoista lähtien.

– Ajatus leipomosta on ollut yhteinen jo pitkään. Itselläni tämä on ollut unelma siitä asti, kun leipuri-kondiittoriksi valmistuin. Ajattelin, että olisi ihanaa, kun olisi oma pieni leipomo tai työskentelisi pienessä leipomossa, missä pääsisi käsin tekemään, kertoo Kati Tuunainen.

Virpi Kilpeläinen ja Kati Tuunainen kertovat, että omaa leipomoa avataan jännittynein, mutta reippain mielin. Kuva: Marja Roiha / Yle

Yrityksen perustamiseen liittyviä töitä Tuunainen ja Kilpeläinen ovat paiskoneet jo puolisen vuotta. Muun muassa lupaprosessit ovat tulleet tutuiksi.

– Yrittäjäksi ryhtymisestä on periaatteessa tähän mennessä hyvät kokemukset. Kaikki on haluttu tehdä tarkasti ja pilkulleen oikein, että kun aika koittaa, niin päästään leipomaan, Virpi Kilpeläinen sanoo.

Onhan tämä meille kummallekin uutta, hyppy tuntemattomaan.

Kaksikko myöntää, että jonkinlainen pelko yritystoimintaan liittyvistä taloudellisista riskeistä takaraivossa kummittelee, mutta naiset ovat päättäneet kulkea omien sanojensa mukaan tulta päin.

– Ei kai mitään saa, jos ei yritä! Tietysti tässä vaiheessa vähän jännittää. Onhan tämä meille kummallekin uutta, hyppy tuntemattomaan.

Uusi kotileipomo keskittyy aluksi kakkuihin, leivoksiin, pullaan, munkkeihin, viinereihin, sämpylöihin ja piirakoihin. Ruisleipää ei ainakaan toistaiseksi tehdä. Suoramyyntiä leipomosta ei ole, vaan leivonnaiset toimitetaan paikallisille jälleenmyyjille. Raaka-aineitakin aiotaan hankkia läheltä.

– Jauhot tulee Konneveden myllyltä ja kananmunat Vatialta.

Tuunainen ja Kilpeläinen uskovat, että ystävyys kestää yhdessä työskentelyn ja yrittämisen.

– Reippain ja rohkein mielin mennään eteenpäin. On mahtavaa tehdä hyvän ystävän kanssa töitä ja olla itsensä pomo. Meillä onkin nyt maailman parhaat pomot, nauravat uudet leipomoyrittäjät.

Virpi Kilpeläistä ja Kati Tuunaista haastatteli Marja Roiha.