1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vastasyntyneiltä tuttipullot ja vaatteet pois – tavoitteena parempi alku elämälle

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa vietetään pullotonta pikkujouluaikaa nakuna. Kolmen viikon ajaksi luovutaan tuttipulloista, eikä vastasyntyneille pueta vaatteita. Imetyksen edistämisellä ja äidin läheisyyden kokemisella on todettu olevan vastasyntyneelle myönteisiä vaikutuksia.

Kuva: Riku Kaminen / Yle

Pohjois-Karjalan keskussairaalan synnytys- ja lapsivuodeosastoilla pistetään pikkujouluaikana tuttipullot piiloon. Jos vastasyntynyt tarvitsee ensipäivinään lisämaitoa, se pyritään antamaan vaihtoehtoisilla menetelmillä, esimerkiksi kupista juottamalla.

Kolmen kampanjaviikon tarkoituksena on imetyksen edistäminen.

– Tutkimusten mukaan tuttipullon käyttö imetyksen alkuvaiheessa häiritsee vauvan luontaista imuotetta rinnalla, sanoo imetyksen asiantuntijakätilö Pirjo Piirainen.

Piiraisen mukaan vastasyntynyt lapsi saa maidon tuttipullosta vähemmällä imemisellä kuin rinnasta.

– Jos tuntuu siltä, ettei lapsi saa rinnasta tarpeeksi maitoa, voidaan lisäravintoa antaa imetyksen aikana suuhun myös letkulla. Imemistä voi harjoitella myös siten, että antaa lapsen imeä vanhemman sormea ja antaa samalla maitoa letkun avulla suun sivulta.

Tuttipulloon voi siirtyä sen jälkeen, kun imetys on vakiintunut.

Tutkimusten mukaan tuttipullon käyttö imetyksen alkuvaiheessa häiritsee vauvan luontaista imuotetta rinnalla.

Pirjo Piirainen

Piirainen toteaa, että vastasyntyneen imemishalukkuus voin vaihdella hyvin paljon eri lasten välillä.

Myös läheisyys on tärkeää

Kokeiluviikkojen aikana ei vastasyntyneitä myöskään pueta vaatteisiin, vaan äitejä kannustetaan pitämään vauvoja paljon ihoa vasten pelkissä vaipoissa. Tavoitteena on, että vauvojen sänkyjä käytetään mahdollisimman vähän. Vastasyntyneen paras paikka on Piiraisen mukaan vanhemman vieressä.

– Ihokontaktin edut ovat kiistattomat: imetys käynnistyy luonnollisemmin, vauvojen lämpö ja verensokeri pysyvät parempina ja äiti ja vauva voivat levätä yhdessä. Ihokontakti on vauvalle stressittömin paikka tutustua kohdunulkoiseen elämään, muistuttaa imetyksen asiantuntijakätilö Pirjo Piirainen.

Pullotonta pikkujoulua ja nakuviikkoja vietetään Pohjois-Karjalan keskussairaalan synnytys- ja lapsivuodeosastoilla 23.11.-13.12. Kampanjaviikot ovat osa keskussairaalassa käynnissä olevaa vauvamyönteisyyshanketta, jonka tavoitteena on imetysohjauksen kehittäminen sekä vauva- ja perhemyönteinen hoitokulttuuri.