Analyysi: Pääomarahasto ei saanut Siwoja lentoon

Triton myi Siwat ja Valintatalot vain 60 miljoonalla eurolla Keskolle. Samalla osuustoiminnalliset juuret omaava yhtiö palaa suomalaisomistukseen Luxemburgin veroparatiisista, kirjoittaa Ylen taloustoimittaja Jyri Hänninen.

talous
Siwan logo seinässä
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vahvasti osuustoiminnalliset juuret omaava Suomen Lähikauppa Oy palaa suomalaisomistukseen. Kesko kertoi keskiviikkona ostavansa Siwoja ja Valintakauppoja pyörittävän Suomen Lähikaupan pääomarahasto Tritonilta.

Suomen Lähikaupan edeltäjillä, kuten E-liikkeellä ja Tradekalla, on vahva tausta osuustoiminnassa. Vuonna 2007 osuuskuntatoimijat myivät kuitenkin pääosan omistuksistaan yhtiössä pääomarahasto IK Investments Partnersille.

Pääomarahasto Triton osti vuonna 2012 Suomen Lähikaupan.

Pääomarahastot hallinnoivat usein omistuksiaan veroparatiiseissa toimivien holdingyhtiöiden kautta. Näin toimii myös Triton.

Suomen Lähikauppa Oy:n osakekannan omistaa suomalainen holdingyhtiö Bodem Holding Finland Oy. Tämän omistaa taas kaksi luxemburgilaista yhtiötä eli Tracer S.á.r.l. sekä Triton Luxembourg GP Tracer SCA:n. Näiden yhtiöiden takaa löytyy taas Tritonin hallitsemat rahastot.

Moniportaiset ja monimutkaiset omistusrakenteet ovat yleisiä pääomarahastoille. Yksi syy niiden rakentamiseen on pääomarahastojen toimintatavoissa.

Rahasto kerää sijoituksiaan varten pääomia useilta sijoittajilta, kuten työeläkerahastoillta. Sijoitukset kerätään yhteen esimerkiksi Luxemburgin tapaisissa maissa, joissa on tämän tyyppistä sijoitustoimintaa varten räätälöity lainsäädäntö.

Usein toimintaan liittyy kuitenkin myös verosuunnittelua. Suomen Lähikaupan omistusten osalta tästä ei tosin ole erityisiä viitteitä, käy ilmi omistusjärjestelyyn liittyvien yhtiöiden tilinpäätöksistä. Yhtiön toiminta Suomessa on ollut tappiollista, eikä tarvetta verosuunnitteluun ole sen vuoksi juuri ollut.

Verosuunnittelulla tarkoitetaan lain mahdollistamia toimia pienentää yrityksen tai yksityishenkilön maksamia veroja.

Kesko toteuttaa yrityskaupan ostamalla Tritonin omistaman suomalaisen holdingyhtiön. Kauppaan ei siis sisälly yhdenkään luxemburgilaisen yhtiön myynti.

Pörssiyhtiö Keskolla ei ole tytäryhtiöitä tai muutakaan toimintaa verokeidasmaissa.

Lähikaupan markkinaosuus supistunut

Suomen Lähikaupan liikevaihto oli viime vuonna lähes miljardi euroa. Kesko on ostamassa yhtiön kuitenkin vain noin 60 miljoonalla eurolla.

Tritonin ostaessa Suomen Lähikaupan vuonna 2012 kauppahintaa ei julkistettu. Triton on investoinut kymmeniä miljoonia euroja Lähikaupan kehittämiseen, mutta sen markkinaosuus päivittäistavarakaupasta on laskenut.

Päivittäistavarakaupan yhdistyksen mukaan Suomen Lähikaupan markkinaosuus oli vuoden 2012 lopulla 7,3 prosenttia, mutta viime vuoden lopulla enää 6,8 prosenttia.

Samaan aikaan saksalainen Lidl on kasvattanut selvästi markkinaosuuttaan Suomessa. Viime vuonna Lidlin osuus päivittäistavarakaupan markkinasta oli 9,2 prosenttia.

Kaksi suurta eli S-ryhmä ja Kesko dominoivat vahvasti kaupan alaa. Niiden yhteenlaskettu markkinaosuus oli viime vuonna lähes 80 prosenttia. Mikäli kilpailuviranomaiset hyväksyvät Suomen Lähikaupan myynnin, nousee Kesko lähelle S-ryhmää markkinaosuuksista. Tällöin kahden suuren osuus markkinasta on jo noin 85 prosenttia.

Pääomarahaston pitävät omistuksiaan yleensä rajatun ajan, eli noin 3-5 vuotta. Tänä aikana yhtiötä trimmataan ja pyritään myymään ostohintaa korkeammalla eteenpäin. Suomen Lähikaupan sijoituksen yhteydessä Tritonin tuotot jäivät kuitenkin todennäköisesti hyvin vaatimattomaksi.

Triton ei kommentoi yksittäisiin sijoituksiiin liittyviä taloudellisia tietoja.