Ikäihmisten paloturmia voitaisiin ehkäistä yhteisvastuulla ja tekniikalla

Tavallinen palovaroitinkin käy turhaksi, jos vanhus ei pysty itse vaihtamaan siihen paristoja. Edistyneempiä paloturvajärjestelmiä olisi markkinoilla, mutta niiden hyödyntäminen on vielä lapsenkengissä.

Kotimaa
Palovaroitin katossa.
Yle

Kotona asuvat vanhukset ovat yhä huonokuntoisempia, eivätkä välttämättä kuule palovaroittimen ääntä tai kykene poistumaan asunnosta vahingon sattuessa. Viime vuoden tulipalokuolemista yli 65-vuotiaiden osuus oli yli kolmannes.

Torniolainen 93-vuotias Bertta Kari asuu yksin omakotitalossaan, mutta pystyy vielä vaihtamaan paristot tavallista matalammalle sijoitettuun palovaroittimeensa. Tarvittaessa apua löytyy lähellä asuvalta pojaltakin.

Bertta Kari epäilee, että katossa olevan hälyttimen patterit jäisivät useimmilta ikätoverilta vaihtamatta.

– Niin korkealle ei pysty monikaan, tämän ikäinen ainakaan, vanha rouva nauraa kätkättää.

Monille vanhuksille myös liikkuminen nopeasti hätätilanteen tulllen voi tuottaa vaikeuksia. Bertta Kari uskoo, että hän selviäisi tarvittaessa ulos kodistaan ripeästikin.

– Kyllä mie aika nopeasti pääsen rollaattorilla, jos se kävisi niin, että joku paikka syttyisi pikkuisen palamaan.

Tekniikan tueksi yhteisvastuuta

Teknisiä ratkaisuja paloturvallisuuden lisäämiseksi on tarjolla paljonkin, mutta ne eivät ole vielä yleistyneet.

– Esimerkiksi automaattinen sammutuslaitteisto tai turvaliedet voisivat periaatteessa olla valittavana yhtenä vaihtoehtona samoin kuin valitaan parkettia tai laminaattilattiaa, Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta sanoo.

Kyllä mie aika nopeasti pääsen rollaattorilla, jos se kävisi niin, että joku paikka syttyisi pikkuisen palamaan.

Bertta Kari

– Nämä kaikki voisivat olla hyviä vaihtoehtoja tarjota jo siinä vaiheessa, kun asuntoa suunnitellaan tai hierotaan kauppoja, että haluaisitteko näitä asuntoonne.

Pelastuslaitokselta toivotaan, että esimerkiksi kerrostaloissa asuvat huolehtisivat paloturvallisuudesta yhteisvastuullisesti. Kemiläisessä taloyhtiössä näin on jo alettu tehdä.

– Naapurit saattavat soittaa naapurinsa palovaroittimesta, että ne piippaa siellä esimerkiksi patterien loppumisesta. Kyllä ihmiset huolehtivat yllättävänkin hyvin naapureistaan, sanoo Katariina Talma Isännöntiyhtiö Ovenian asiakaspalvelusta.