Kati Outinen valikoi Työväen Näyttämöpäivien juhlavuoteen riskinäytöksiä – "Monessa on hyväksytyksi tulemisen pohjavire"

Näyttelijä Kati Outinen valitsi Mikkelissä järjestettävien Työväen Näyttämöpäivien ohjelmistoon energisiä ja huumorin sävyttämiä näytelmiä. Harrastajateatterifestivaali järjestetään tammikuun lopussa neljännenkymmenennen kerran.

kulttuuri
Kati Outinen.
Kati Outinen kertoo, miten hän valitsi esitykset Työväen Näyttämöpäiville.

Työväen Näyttämöpäivät on vuonna 2016 Mikkelin ja Jyväskylän juhlaa. Isäntäkaupungista valikoitui festivaaliin peräti neljä harrastajateatteria, Jyväskylästä puolestaan kolme. Esitysten valinnat tehneen näyttelijä Kati Outisen mukaan valinnat kertovat siitä, että kaupungeissa on vahvat harrastajateatterikulttuurit.

– Kun aloin katsomaan esityksiä, en katsonut hakupapereita. Tein suoraan esityksestä muistiinpanot ja joko liikutuin tai nauroin tai en. Sitten vasta katsoin, että mistä tämä porukka on.

Perinteikkäälle festivaalille valikoitui kymmenen teatteriesitystä, joista suurin osa on hieman yli tunnin mittaisia. Festivaaleille saapuvien harrastajateatterien joukossa on perinteisiä Näyttämöpäivien vieraita, kuten Jyväskylän Huoneteatteri, niin ikään jyväskyläläinen AdAstra-teatteri ja Tikkurilan Teatteri.

Suuri osa näytelmien käsikirjoituksista on harrastajateatterien omaa tuotantoa.

Identiteetin etsintää

Työväen Näyttämöpäivillä nähtäviä esityksiä yhdistää Outisen mukaan energisyys ja aiheiden monipuolinen käsittely.

– Vaikka aihe olisi kipeä ja vaikea käsitellä, se nähdään myös huumorin kautta.

Ensimmäisenä näyttelijä valikoi joukosta pois ne näytelmät, joissa ei otettu tarpeeksi riskejä, vaan tukeuduttiin perinteisiin aiheen käsittelytapoihin.

– Valittuja näytelmiä ei ole tehty tappioiden minimoimiseksi, vaan ne on tehty tekemisen tarpeesta, ilosta ja tärkeydestä. Monissa on kirkkaita havaintoja esimerkiksi vanhusten hoidosta, identiteetin hausta tai työelämän murroksesta.

Festivaaleilla nähtävien näytelmien kantava teema on Outisen mukaan ihmisyys ja identiteetin etsiminen niin naiseuden kuin mieheyden kautta.

– Kauhean monessa on hyväksytyksi tulemisen pohjavire.

Festivaali viettää juhlavuotta

Työväen Näyttämöpäivät järjestetään 29–30. tammikuuta neljännenkymmenennen kerran. Mikkelin Teatterin tuottajan Outi Kasasen mukaan juhlavuosi näkyy festivaalien yleisilmeessä.

– Järjestämme myös juhlagaalan, johon kutsutaan Näyttämöpäivien vieraita vuosien varrelta. Lisäksi suunnitteilla on jonkinlainen keskustelufoorumi.

Juhlavuoden riennoista johtuen teatterinäytöksiä on festivaalilla tänä vuonna hieman aiempia vuosia vähemmän.

Valitut esitykset

Mitä onni on, AdAstra-teatteri, Jyväskylä

Kolme apinaa, Jyväskylän Huoneteatteri ry

Narttujuttu, Jyväskylän Kansannäyttämö

Haave(re)ita, Mikkelin Poikateatteri

Suomineito?, Mikkelin Tyttöteatteri

Oivaa hoivaa! Ei oo vanhaksi tulemista, Porin Teatterinuoret

Oton kihlajaiset, Remppateatteri, Mikkeli

Aurora Karamzin – Rakkaudella, teatteri Tuikku, Mikkeli

Päällystakki, Tikkurilan Teatteri

Varjoelämää ja julkisia salaisuuksia, Tukkateatteri, Tampere

Lisäksi Työväen Näyttämöpäivien kutsuttuna esityksenä:

Mestari Nyke, Otava Enbamle, Pori

Kansainvälisenä esityksenä:

Oscar and pink lady, Ukrainian Kharkov Open Theatre