Hyppää sisältöön

Sisko kannusti EM-kisoihin – 18-vuotias Tuuli on nyt matkalla huipulle

Nuori hiihtosuunnistajalupaus Tuuli Suutari tähtää lajinsa huipulle. Tavoitteena on neljännen sijan parantaminen ensi talven nuorten MM-kisoissa.

Kuva: Yle / Juha Korhonen

KOUVOLA 18-vuotiaan hiihtosuunnistajan Tuuli Suutarin lajivalintaa muokkasi verenperintö.

– Molemmat vanhemmat ovat hiihtosuunnistaneet. Tätini on itseasiassa maailmanmestari.

Lapsuusmuistot liittyvät sekä hiihto- että suunnistuskisareissuihin.

Pari vuotta sitten oma isosisko, joka itsekin on menestynyt hiihtosuunnistaja, patisti pikkusiskoaan lajissa eteenpäin.

– Siskoni ehdotti, että voisit yrittää Viron EM-kisoihin, sanoo Kouvolan Suunnistajia edustava Suutari.

Tiivis harjoittelu on tuottanut tulosta, sillä viime talvena Suutari nappasi hiihtosuunnistuksen nuorten MM-kisoista Norjasta henkilökohtaisessa sarjasta nelossijan. Viestissä tuli hopeaa.

Virheet kostautuvat

Hiihtosuunnistus ei ole massojen harrastama laji. Suomi on pärjännyt hyvin ja saalistanut arvokisamitaleita.

Siinä yhdistyy kaksi lajia ja metsässä mennään eri kokoisilla urilla.

Tuuli Suutari

– Siinä yhdistyy kaksi lajia ja metsässä mennään eri kokoisilla urilla. Pitää sopeutua paljon, kun pienillä urilla hiihdetään tasatyöntöä ja isommilla pääsee luisteluhiihtoon, kertoo Tuuli Suutari.

Vaikka kouvolalaisurheilija tykkää mitata tasoaan myös hiihtokisoissa, niin hiihtosuunnistus on ykköslaji.

– Jokin siinä kiehtoo. Ehkä se, että pitää muistaa lukea karttaa ja pitää pää tiukasti mukana siinä. Kisoissa ratkaisee kuitenkin se, että tekeekö virheitä siellä matkalla, miettii Suutari.

Huippu-urheilija ja lukiolainen

Suutari kuuluu Kouvolan urheiluakatemiaan, jolloin huippu-urheilijan tavoitteisiin ja harjoitteluun voi yhdistää lukio-opiskelun.

–  Käyn Kouvolan yhteislyseota ja hyvin on toiminut. Nytkin olen lähdössä pariksi viikoksi pohjoiseen lumille ja on koeviikko, mutta on saatu sovittua kokeita muihin ajankohtiin, kiittelee Suutari.

Tuuli on tosi tasapainoinen ja tehnyt pitkään työtä urheilu-uransa eteen ja huolehtinut todella hyvin myös opiskelun.

Timo Pahkala

Kouvolan urheiluakatemian johtaja Timo Pahkala on samoilla linjoilla.

–  Tuuli on tosi tasapainoinen ja tehnyt pitkään työtä urheilu-uransa eteen ja huolehtinut todella hyvin myös opiskelun.

Suutaria akatemiajohtaja kuvailee poikkeuksellisen lahjakkaaksi urheilijaksi. Hiihtosuunnistaja on valittu myös akatemian neljän urheilijan "valiojoukkoon" Top Athlete Teamiin.

– Tiimin jäsenet saavat lisäpalveluja liittyen esimerkiksi fysiikkavalmennukseen, ravintoon ja psyykkiseen valmennukseen. Akatemia pystyy tukemaan myös esimerkiksi Rovaniemellä tapahtuvaa erityisvalmennusta, lisää Pahkala.

MM-mitali siintää toiveissa

Kouvolan lumettoman pururadan liepeillä ajatukset ovat jo tulevissa kisoissa ja tavoitteissa.

–  Nyt pitäisi tehdä hyviä suorituksia isoissa kisoissa. Jos kaikki menee hyvin, niin toivon pääseväni  ensi talvena Itävallassa järjestettäviin nuorten MM-kisoihin, sanoo Tuuli Suutari.

Mitali MM-kisoistakin on mahdollinen, sillä Itävallan maasto on Suutarin mukaan hiihtopainotteisempi kuin viime talvena Norjassa.

Haastattelu Kouvolan marraskuisessa vesisateessa on päättymäisillään. Toimittaja haluaa vielä kysyä, mitä muita tavoitteita hiihtosuunnistajalupauksella on elämässä.

– Paha kysymys. Tässä lajissahan ei ole varsinaisia ammattiurheilijoita. Liikunta-alaa olen ajatellut, mutta kaikennäköistä muutakin on mielessä, sanoo Suutari ja matkaa haastattelusta kouluun.